Nu de bramenstruiken zo ongeveer wel geplunderd zijn en de zomer voorbij lijkt, nu de diepvrieskisten weer vol zijn en de potten jam in de kast staan te pronken, is het tijd voor een dranktip bij deze zoete heerlijkheden.
Mijn tip: een glaasje Ratafia de Champagne bij een schaaltje verse bramen! Ratafia? Ja, ratafia. Dit is oorspronkelijk een likeur, gemaakt van brandewijn waarin pitten van fruit (kersen, abrikozen), specerijen en eventueel de schillen van citrusvruchten hebben getrokken. Uiteraard wordt er ook suiker toegevoegd. Ratafia de Champagne wordt echter gemaakt van druivenmost waaraan wijnalcohol wordt toegevoegd. Het is een streekproduct dat buiten het gebied weinig bekend is. Een enkele importeur neemt eens een flesje mee, zoals Tim Bos van VinsSimple. En via Tim kocht ik een flesje Ratafia de Champagne van René Geoffroy, de ratafia die zo heerlijk bij de bramen smaakte!
Geoffroy maakt zijn ratafia van de most van pinot noir en pinot meunier, afkomstig van oude stokken in een wijngaard bij Cumières in de vallei van de Marne. Het huis René Geoffroy geldt als specialist van rosé champagnes en rode Coteaux Champenois-wijnen; de braampaarse ratafia past dan mooi in het assortiment.
Aan de most, die speciaal afgetapt wordt van rosé champagne in wording, wordt op het bedrijf zelf gemaakte wijnalcohol toegevoegd, tot de ratafia 18% alcohol heeft; daarna rijpt de drank op houten vaten.
Geur en smaak: sappig en vol pruimen en kersen, met aroma’s van noten, bramen en specerijen. Het deed ons een beetje denken aan Banyuls, maar dan met minder tannines. Wij dronken de ratafia als dessertwijn, maar ook als apéritief is hij prima te genieten.
Er is alleen één maar, en dat is de prijs: voor € 25,00 zal deze ratafia niet al te veel afnemers vinden. Een goede Banyuls heb je voor minder. Maar goed, af en toe moet je iets over hebben voor wat bijzonders….