• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Ratafia de Champagne: heerlijk bij de bramen

9 september 2013 door Mariëlla Beukers

2015aNu de bramenstruiken zo ongeveer wel geplunderd zijn en de zomer voorbij lijkt, nu de diepvrieskisten weer vol zijn en de potten jam in de kast staan te pronken, is het tijd voor een dranktip bij deze zoete heerlijkheden.

Mijn tip: een glaasje Ratafia de Champagne bij een schaaltje verse bramen! Ratafia? Ja, ratafia. Dit is oorspronkelijk een likeur, gemaakt van brandewijn waarin pitten van fruit (kersen, abrikozen), specerijen en eventueel de schillen van citrusvruchten hebben getrokken. Uiteraard wordt er ook suiker toegevoegd.  Ratafia de Champagne wordt echter gemaakt van druivenmost waaraan wijnalcohol wordt toegevoegd. Het is een streekproduct dat buiten het gebied weinig bekend is. Een enkele importeur neemt eens een flesje mee, zoals Tim  Bos van VinsSimple. En via Tim kocht ik een flesje Ratafia de Champagne van René Geoffroy, de ratafia die zo heerlijk bij de bramen smaakte!

Geoffroy maakt zijn ratafia van de most van pinot noir en pinot meunier, afkomstig van oude stokken in een wijngaard bij Cumières in de vallei van de Marne. Het huis René Geoffroy geldt als specialist van rosé champagnes en rode Coteaux Champenois-wijnen; de braampaarse ratafia past dan mooi in het assortiment.

Aan de most, die speciaal afgetapt wordt van rosé champagne in wording, wordt op het bedrijf zelf gemaakte wijnalcohol toegevoegd, tot de ratafia 18% alcohol heeft; daarna rijpt de drank op houten vaten.

Geur en smaak: sappig en vol pruimen en kersen, met aroma’s van noten, bramen en specerijen. Het deed ons een beetje denken aan Banyuls, maar dan met minder tannines. Wij dronken de ratafia als dessertwijn, maar ook als apéritief is hij prima te genieten.

Er is alleen één maar, en dat is de prijs: voor € 25,00 zal deze ratafia niet al te veel afnemers vinden. Een goede Banyuls heb je voor minder. Maar goed, af en toe moet je iets over hebben voor wat bijzonders….

Categorie: Meer dan wijn, Proeven, Wijn & eten Tags: champagne, Frankrijk, ratafia, Rene Geoffroy

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in