De titel is een draak en de inhoud rammelt, maar toch heeft het boek zijn goede kanten. In Wijn, van prille rank tot godendrank schrijft wijnleek Dick de Ruiter over de wijn en de wijnboeren die hij aantreft rond zijn huis in de Aude, in de buurt van Limoux. De Ruiter weet niets over wijn, zoals hij zelf schrijft, maar drinkt wel graag een glaasje met zijn buren. En dat levert in sommige delen van het boek een aardig beeld op van de wereld van de ‘gewone’ wijn, de wijn voor aan tafel bij de Fransen zelf, de vin de pays van de coöperaties en de kleine wijnboertjes.
Drie grote hoofdstukken kent het boek: over de historie van wijn, over het proces van wijnstok tot wijn en over een jaar in de wijn. Het eerste hoofdstuk had wat mij betreft overgeslagen kunnen worden, het rammelt en generaliseert te veel. Bij het tweede moet je maar af en toe een oogje (of twee) dichtknijpen, om daarna snel een goed boek over wijnmaken open te slaan. Als ik er nog eens langer over nadenk, is het zelfs een schadelijk hoofdstuk, want er staan gewoon fouten in. Maar het derde hoofdstuk is wat mij betreft heel aardig en geeft bestaansrecht aan het boek. Als dit hoofdstuk nu eens centraal had gestaan, dan was het boek veel beter en authentieker geworden. Hier beschrijft De Ruiter namelijk simpel wat hij om zich heen ziet! En dat levert een beeld op van wijn als gewoon landbouwproduct, zonder de poespas eromheen die veel mensen zo irritant vinden.
De teksten en de – zelfgemaakte – foto’s wijzen je weer eens op de enorme verschillen die er in de wijnwereld bestaan, bijvoorbeeld tussen de gewone druiventelers/wijnboeren die als vanzelfsprekend het land van hun ouders bewerken en de gedreven ‘nieuwkomers’ die hun geld in een wijngaard steken, biologisch gaan werken en hun wijnen alleen exporteren.
Er zouden meer van dergelijke verslagen mogen verschijnen, ontdaan van romantiek, met veel foto’s en simpele teksten. Op die manier kan een publiek bereikt worden dat wel iets over wijn wil weten, maar geen zin heeft in dikke, geleerde wijnboeken. (Hoewel ik me wel eens afvraag of dat niet een kretologie is die we met zijn allen blijven herhalen. Zijn wijnboeken tegenwoordig nu echt zo elitair? Ik kan zo uit mijn hoofd geen boek voor snobs noemen, eerlijk gezegd.)
Ik vraag me wel af wat de uitgever heeft bewogen het boek zo uit te geven zoals het nu in de winkels ligt; met wat meer inspanning en een stevige redactie had hoofdstuk drie echt de basis kunnen zijn van een zeer informatief boek!
Dick de Ruiter, Wijn – Van prille rank tot godendrank, Het Spectrum, 2008, isbn 978 90 2747 696 8, prijs € 24,95