• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Recensie: Wijn – van prille rank tot godendrank

13 maart 2009 door Mariëlla Beukers

De titel is een draak en de inhoud rammelt, maar toch heeft het boek zijn goede kanten. In Wijn, van prille rank tot godendrank schrijft wijnleek Dick de Ruiter over de wijn en de wijnboeren die hij aantreft rond zijn huis in de Aude, in de buurt van Limoux. De Ruiter weet niets over wijn, zoals hij zelf schrijft, maar drinkt wel graag een glaasje met zijn buren. En dat levert in sommige delen van het boek een aardig beeld op van de wereld van de ‘gewone’ wijn, de wijn voor aan tafel bij de Fransen zelf, de vin de pays van de coöperaties en de kleine wijnboertjes.

Drie grote hoofdstukken kent het boek: over de historie van wijn, over het proces van wijnstok tot wijn en over een jaar in de wijn. Het eerste hoofdstuk had wat mij betreft overgeslagen kunnen worden, het rammelt en generaliseert te veel. Bij het tweede moet je maar af en toe een oogje (of twee) dichtknijpen, om daarna snel een goed boek over wijnmaken open te slaan. Als ik er nog eens langer over nadenk, is het zelfs een schadelijk hoofdstuk, want er staan gewoon fouten in. Maar het derde hoofdstuk is wat mij betreft heel aardig en geeft bestaansrecht aan het boek. Als dit hoofdstuk nu eens centraal had gestaan, dan was het boek veel beter en authentieker geworden. Hier beschrijft De Ruiter namelijk simpel wat hij om zich heen ziet! En dat levert een beeld op van wijn als gewoon landbouwproduct, zonder de poespas eromheen die veel mensen zo irritant vinden.
De teksten en de – zelfgemaakte – foto’s wijzen je weer eens op de enorme verschillen die er in de wijnwereld bestaan, bijvoorbeeld tussen de gewone druiventelers/wijnboeren die als vanzelfsprekend het land van hun ouders bewerken en de gedreven ‘nieuwkomers’ die hun geld in een wijngaard steken, biologisch gaan werken en hun wijnen alleen exporteren.

Er zouden meer van dergelijke verslagen mogen verschijnen, ontdaan van romantiek, met veel foto’s en simpele teksten. Op die manier kan een publiek bereikt worden dat wel iets over wijn wil weten, maar geen zin heeft in dikke, geleerde wijnboeken. (Hoewel ik me wel eens afvraag of dat niet een kretologie is die we met zijn allen blijven herhalen. Zijn wijnboeken tegenwoordig nu echt zo elitair? Ik kan zo uit mijn hoofd geen boek voor snobs noemen, eerlijk gezegd.)
Ik vraag me wel af wat de uitgever heeft bewogen het boek zo uit te geven zoals het nu in de winkels ligt; met wat meer inspanning en een stevige redactie had hoofdstuk drie echt de basis kunnen zijn van een zeer informatief boek!

Dick de Ruiter, Wijn – Van prille rank tot godendrank, Het Spectrum, 2008, isbn 978 90 2747 696 8, prijs € 24,95

Categorie: Niet gecategoriseerd Tags: wijnboeken

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in