• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Reistip – Domaine des Marrans, Beaujolais

7 september 2008 door Mariëlla Beukers

Het is nog maar een maand geleden dat we terugkwamen uit Frankrijk, maar op een dag als vandaag lijkt het veel langer geleden. Wat een droef weer toch weer…. Dan denk ik met heimwee terug aan onze laatste twee dagen, de dagen van de terugreis. Na een lange en vermoeiende dag arriveerden we uiteindelijk in de Beaujolais, waar we een overnachting hadden geboekt op het wijndomein van Jean-Jacques en Liliane Melinand in Lancié, Domaine des Marrans. Wat een prachtig plekje was dat! Nog nooit eerder heb ik echt midden tussen de wijngaarden geslapen. Als je het raam van de smaakvol ingericht slaapkamer opendeed, zag je golvende wijngaarden zover het oog reikte. Af en toe een kerktorentje boven de heuvels uit, het geluid van een pruttelende tractor en verder rust, stilte en gamaystokken.
Liliane ontving ons enorm hartelijk, liet ons de gîte zien (wat een luxe en ruimte voor één nacht, dat was eigenlijk beter dan die stoffige tent…. je zag het iedereen denken….) en nodigde ons onmiddellijk uit later wijn te komen proeven. Dat lieten we ons geen twee keer zeggen. Na een frisse douche togen we naar de kelders, waar we genoten van de Fleurie’s, Julienas en Chiroubles van Domaine des Marrans.

Met respect voor bodem en omgeving bewerken Liliane en Jean-Jacques Mélinand hun wijngaarden, voornamelijk in de appellation Fleurie. Jean-Jacques komt uit een familie van wijnmakers en erfde het domein van zijn vader. Zijn voorouders waren echter pachters en bezaten slechts een klein stukje land. In de afgelopen decennia werden daarom wijngaarden in de diverse cru’s van de Beaujolais aangekocht. In totaal zijn voor Fleurie 10 ha. wijngaard beplant, op bodems van rose graniet, kiezels en zand. Daarnaast bezit het domein inmiddels 1 ha. voor Julienas, 2 ha. Chiroubles en nog een aantal hectare voor gewone Beaujolais en Beaujolais-Villages.
De wijnen van Fleurie staan bekend als de duurste van de cru’s van de Beaujolais. Maar ze zijn niet alleen de duurste: de mooiste vormen ook de beste voorbeelden van wat een Cru de Beaujolais kan zijn. Fleurie’s worden gekenmerkt door een bloemige, florale stijl en veel fruitigheid. Je kunt ze jong drinken, maar ook tot zes jaar op fles laten rijpen. Julienas heeft weer een ander karakter: stevig en soms wat hard als ze jong zijn. We proefden diverse jaargangen, en ervoeren wat de tijd met een mooie Beaujolais kan doen: de Julienas 2007 was nog jong, tanninerijk en te zwaar; de oudere waren veel aangenamer om te drinken, gerijpt en evenwichtig.
De Chiroubles staat bekend om zijn lichtvoetigheid, en zo ervoeren wij deze fraaie wijn ook: teer en licht, ruikend naar bloemetjes en bosfruit. Wat mij betreft een heerlijke wijn om na een zonnige herftswandeling nog eens met weemoed aan de zomer terug te denken….

Naast haar werkzaamheden ‘in de wijn’, eisen ook de ‘gîtes’ tijd van Liliane. Zij ontvangt de gasten, verzorgt de rondleidingen en de proeverijen, serveert het ontbijt en zwaait de gasten weer uit. Dat ontbijt bestaat uit heerlijke vers brood, zelfgemaakte jams, druivensap van de gamaystokken, thee en koffie, verse boter etc….

Uitgerust en met nog een aantal flessen Beaujolais weggestopt tussen de bagage konden wij na een miniverblijf op Des Marrans de autoroute naar Nederland weer op. Nico en ik gaan nog eens terug, om wat langer in het gebied te wandelen, eten, proeven, drinken en genieten. Van harte aanbevolen dus als herfstvakantietip: een paar dagen Domaine des Marrans midden tussen de wijngaarden van de Beaujolais!

Voor Fleurie van Domaine des Marrans kun je terecht bij WerkhovenHelming Wijnkopers te Nieuwegein.

Categorie: En verder.... Tags: Frankrijk

Lees Interacties

Reacties

  1. Ed van Wijnerij zegt

    9 september 2008 om 13:46

    Altijd gedacht dat Moulin-á-Vent de meest prijzige cru in het Beaujolais gebied is.

    Mijn persoonlijke voorkeuren gaan uit naar de wat meer krachtige wijnen uit deze regio, met name: Côte de Brouilly, Juliénas en Moulin-á-Vent.

    Ed

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in