• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Restaurant Da Vinci lanceert eigen wijn van druiven van twee Limburgse wijndomeinen

22 augustus 2020 door Mariëlla Beukers

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een bijzondere Limburgse wijn gelanceerd. De witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus en is speciaal gemaakt voor eigenaar-sommelier Petro Kools van restaurant Da Vinci. De wijn heeft een beperkte oplage van 800 stuks.

 Cuvée Da Pé

De witte wijn met jaargang 2018 is gemaakt van 60% Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en 40% Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus en is deels gelagerd op nieuwe Franse eiken vaten. Deze bijzondere wijn is een prachtig voorbeeld van de samenwerking van twee Zuid-Limburgse wijndomeinen met Petro Kools van sterrenrestaurant Da Vinci. Van de exclusieve Cuvée Da Pé zijn slechts 800 flessen gemaakt.

Petro Kools (links) en Stan Beurskens

Verleidelijk glas wijn

SVH Meestergastheer Petro Kools: “Ik ben er trots op dat deze speciale wijn vernoemd is naar mij. De cuvée is met veel kennis samengesteld door Stan Beurskens van St. Martinus en de signatuur is in nauw overleg met de familie Maessen van Wijngaard Kruisboom tot stand gekomen. De wijn zit geweldig in elkaar. De combinatie van de klassieke Chardonnay die de wijn diepte geeft en de frisheid en mooie zuurgraad van de Souvignier Gris levert in combinatie met de houtlagering een verleidelijk glas wijn op. De cuvée heeft een uitgesproken smaak die frisheid combineert met botertonen en een kruidige hint en waarin de Chardonnay duidelijk aanwezig is. De wijn is niet alleen heel fijn om als aperitief te drinken, maar is ook gastronomisch breed inzetbaar. Hij combineert goed met vis en schaal- en schelpdieren, maar ook bij kalfsvlees en gevogelte.”

De Cuvée Da Pé staat bij restaurant Da Vinci op de kaart voor € 47,-, een glas kost € 9,50.

De wijn is tevens verkrijgbaar bij Wijngaard Kruisboom vanaf de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden op 19 en 20 september 2020.

Petro Kools (links) en Albert Maessen

Ambassadeur Limburgse wijnen

Petro Kools is al jaren een liefhebber en ambassadeur van Limburgse wijnen. Op de wijnkaart van restaurant Da Vinci staan tientallen wijnen uit de meest zuidelijke provincie van Nederland.
Petro Kools: “Vanaf de lancering van de eerste wijnen van Wijngaard Kruisboom in 2011 ben ik nauw bij het domein van de familie Maessen betrokken geweest. Zo maak ik jaarlijks de proefnotities van de nieuwe wijnen en was ik betrokken bij de keuze van de zo kenmerkende matglazen fles. De eerste jaren heeft Marcel Neven van voormalig Wijndomein Mauritius de vinificatie gedaan en vanaf jaargang 2018 heeft Stan Beurskens het advieswerk en de vinificatie overgenomen.”

Elk Jaar Anders

Wijngaard Kruisboom staat onder meer bekend om de unieke ‘Elk Jaar Anders’, een kwaliteitscuvée van Chardonnay met een klein deel Gewürztraminer in telkens een andere verhouding. Petro Kools: “Van de jaargang 2018 heeft Stan Beurskens voor Kruisboom een ‘Elk Jaar Anders’ gemaakt, wat een geweldig mooie cuvée is geworden. Van de opbrengst 2019 heeft Kruisboom drie verschillende wijnen in de maak. De ‘Elk Jaar Anders’, een Chardonnay Puur, en een Chardonnay op eiken. De eerste twee worden – samen met de Cuvée Da Pé – gepresenteerd bij Wijngaard Kruisboom in de wijngaard in Klimmen tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden op 19 en 20 september 2020.”

27 jaar Da Vinci

Restaurant Da Vinci in het Limburgse Maasbracht is sinds 1993 de trots van Margo Reuten en haar levenspartner Petro Kools. Da Vinci, dat sinds 1999 in het bezit is van een Michelinster, staat bekend om zijn Limburgse gastvrijheid met veel persoonlijke aandacht voor de gast. Margo Reuten kookt modern uitgevoerde gerechten met vrouwelijke finesse op basis van de Franse klassieke keuken. De prachtige serviezen waarop de gerechten worden geserveerd behoren inmiddels tot haar signatuur.

[Persbericht]

Categorie: Nederlandse wijn, Nieuws Tags: Da Vinci, Kruisboom, Sint Martinus, Stan Beurskens

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in