Maandag 24 september vond op het ROC te Leiden de finale plaats van de zevende editie van de Roussillon Dessert Trophy. Overtuigende winnaars zijn Karin Hermans en Arjan Kuipers van restaurant De Limonadefabriek in Streefkerk.
De finalisten kregen de opdracht om de beste match te maken tussen een zelfgekozen Vin Doux Naturel uit de Roussillon en een dessert met gedroogd fruit en/of honing. Unaniem koos de jury voor de wijn-spijscombinatie van sous-chef Arjan Kuipers en sommelier Karin Hermans van restaurant De Limonadefabriek. Het winnende dessert genaamd Limo’s muesli dessert bestond uit muesli van gedroogde ananas, mango en honinghavermout, met karnemelk-saffraansorbet en een crémeux van zandpeentjes. Hierbij schonken zij de Rivesaltes, Le Serrat 2000 van Domaine Sarda-Malet. De wijn is goudkleurig en heeft aroma’s van gekonfijt fruit, sinaasappel, mandarijn en kruidnagel. Deze wijn-spijscombinatie overtrof volgens de jury die van de andere drie finalisten het Sandton IJsselhotel, restaurant Petrus en Paulus Hoeve en restaurant Sibelicious.
Reactie van de winnaars Karin en Arjan: “We hebben heel veel zin in de Europese finale en vonden het erg leuk en leerzaam om aan de wedstrijd mee te doen.” De hoofdprijs: Deelname aan de Europese finale en aansluitend een tour langs verschillende wijnhuizen in de Roussillon.
De vakkundige jury bestond uit sommelier Simon Veldman van Restaurant Vermeer, patissier Jeroen Goossens van Jeroen Goossens Dutch Pastry, wijnjournaliste Magda van der Rijst en culinair journaliste Sonja van de Rhoer. De juryleden beoordeelden de desserts in eerste instantie op wijn-spijscombinatie. Daarnaast telden originaliteit en presentatie mee.
Het publiek, studenten van de opleiding horeca, mocht meeproeven en de combinaties tussen de wijnen en de desserts beoordelen.
Europese finale in Frankrijk
Op 15 april 2013 doet het team van De Limonadefabriek mee aan de Europese finale van de Roussillon Dessert Trophy in Perpignan. Deze zal plaatsvinden bij l’Ecole Internationale de Pâtisserie van wereldberoemd patissier Olivier Bajard. Met hun winnende wijn-spijscombinatie zullen zij het opnemen tegen teams uit België, Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.
[Persbericht]