• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Riedel-glas voor Limburgse Auxerrois

8 mei 2019 door Mariëlla Beukers

[Persbericht] Speciaal voor Auxerrois is in Limburg onlangs het ideale glas bepaald. In samenwerking met Maurice Warnier, vinoloog en sommelier van Restaurant Mes Amis in Maastricht, organiseerde Résidence Wijnen bij restaurant Rantree op maandag 6 mei jr. een Riedel-glasproeverij met als doel het beste glas voor deze wijn, vooral bekend uit Limburg, te selecteren.

Auxerrois, een druivenras dat oorspronkelijk uit de Elzas komt, maakt furore in Nederland. Auxerrois is onderdeel van de pinot-familie en laat zich het beste omschrijven als een zachte, fruitige versie van de pinot-blanc druif. In Limburg zijn er maar liefst elf wijnproducenten die een wijn van auxerrois maken. Niet gek, want deze wijn combineert fantastisch met hét streekgerecht van Limburg: witte asperges! Maar uit welk glas kan auxerrois het beste gedronken worden? Die vraag bleef tot op heden onbeantwoord.

Deze proeverij bracht daar verandering in. Zes Limburgse wijnproducenten en twee regionaal bekende sommeliers waren aanwezig op de proeverij om te zoeken naar het perfecte Riedel-glas voor auxerrois: Wijngoed Fromberg, Voerendaal; Wijngaard Raarberg, Meerssen; Wijndomein Thilesna, Stockem; Wijndomein Deelgaarderberg, Maria-Hoop; Wijndomein Riesenberg, Eijsden; Château Bon Baron, Dinant (België); Petro Kools (Da Vinci, Maasbracht) en Mieke Lens (horeca-ondernemer uit St. Michielsgestel).

De jury proefde twee auxerrois, te weten Hoeve Nekum en Château Bon Baron, uit negen verschillende Riedelglazen. Uiteindelijk verkoos de jury Riedel Veritas Riesling / Zinfandel tot het beste glas voor auxerrois.

Achtergrondinformatie Riedel
Riedel is een Oostenrijkse glasfabrikant met een geschiedenis die al bijna driehonderd jaar teruggaat. Het familiebedrijf is opgericht in 1756 en vandaag de dag in handen van de elfde generatie. Bij Riedel vinden ze dat de inhoud de vorm van het glas moet bepalen. De vorm van het glas bepaalt hoe de aroma’s ervan je neus bereiken én hoe de wijn op je tong belandt; twee aspecten die heel belangrijk zijn voor de beleving van een wijn

Categorie: Nederlandse wijn, Nieuws Tags: auxerrois, Limburg, Riedel

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in