• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Riesling en Co.

18 september 2006 door Mariëlla Beukers

Wat doe ik hier eigenlijk, vraag ik mij vaak af als ik zo’n groots wijnevenement als Riesling en Co. bezoek. 87 wijnproducenten uit 8 verschillende Duitse wijnregio’s presenteerden vandaag in de Amsterdamse Arena hun wijnen. Waar begin je in hemelsnaam te proeven, hoe haal je er de leukste dingen uit? Ik heb er geen succesrecept voor, maar meestal ben ik na afloop toch weer erg tevreden. Zo ook vandaag: ik koos vooral producenten die al vertegenwoordigd worden in Nederland, zodat je de wijnen later ook echt kunt kopen. Onderwijl kwam ik op het spoor van biologische wijnen, liet me door bekenden nog wat tips geven en eindigde uiteindelijk bij een rijtje producenten waarvan ik de wijn recent al had geproefd.

Pers – waar ik tegenwoordig ook bij hoor – en handel waren welkom tussen 11.00 en 16.30 uur en de consument van 16.30 tot 19.00 uur. Dat is eigenlijk een vreemde verdeling, want wie moeten er in Nederland nu overtuigd worden van het kopen van goede Duitse wijnen? Juist ja, het publiek, de consument. Pers, bloggers of importeurs: we kunnen nog zo hard roepen dat de Duitse wijnen van tegenwoordig zo goed zijn, als de consument ze niet kent, koopt íe ze niet. (Wat de boer niet kent…….). Wat dat betreft ben ik wel benieuwd te horen hoe druk het na 16.30 uur is geworden.

Dat de Duitse wijnen ook dit jaar weer waard zijn gekocht en gedronken te worden, werd vandaag weer overduidelijk. Ik proefde Rieslings in allerlei stijlen, een intrigerend nieuw rood druivenras, top-Silvaners en frisse Weissburgunders. Een opvallend aantal flessen was afgesloten met schroefdoppen (Stelvin) en ook glazen stoppen (Vinolok) heb ik gezien. Ik zag zelfs een Bocksbeutel Grosses Gewächs met schroefdop.

De komende dagen en weken zal ik diverse thema’s van deze megaproeverij nader uitdiepen, aangezien september bij Wijnkronieken nog steeds in het teken van de Duitse wijn staat. Wordt vervolgd!

Categorie: En verder.... Tags: Duitsland

Lees Interacties

Reacties

  1. Alec zegt

    18 september 2006 om 21:51

    O, wat had ik daar graag bij willen zijn. Helemaal niet meer aan de datum gedacht en ’s avonds uit mijn werk helaas een afspraak. Ik heb kort geleden de Duitse wijn ontdekt en wat kan ie lekker zijn!

  2. Mariëlla zegt

    19 september 2006 om 07:15

    Alec, jammer dat je het gemist hebt. Maar goed dat je de Duitse wijnen ‘ontdekt’ hebt! Nu de rest van Nederland nog, en de kwaliteit van de supermarktversies opkrikken 😉

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in