Er zijn van die wijnliefhebbers voor wie wijn heilig is. Cocktails met wijn, huh. Gearomatiseerde wijnen, jasses. Maar als ik naar de geschiedenis kijk, dan hebben we door de eeuwen heen al heel wat gemixed en gemengd met wijn. Van hypocras tot hugo, van port met tonic tot kir royal. En daar zitten gewoon erg lekkere drankjes bij! Van mij mag het dus, zolang het maar niet kunstmatig wordt, en er bijvoorbeeld kant-en-klare sangria of Aperol Spritz uit een flesje komt. Die drankjes zijn meestal veel te zoet.
Recent kwamen er echter twee bijzondere drankjes op mijn pad waarbij een van mijn favoriete wijnen gebruikt was, maar wel als kant-en-klaar product. Wat moest ik daar nu weer van denken? Voor Ferdinand’s Saar Dry Gin en voor Mari (waarvoor volgende keer aandacht) wordt Riesling gebruikt! Gelukkig bleek het allemaal erg mee te vallen…
Ferdinand’s Saar Dry Gin
Het leek wel of iedereen aan de gin & tonic was deze zomer. Bloggers en wijnschrijvers: allen schreven ze over dit mixdrankje. Toen er dus een bericht in mijn mailbox kwam over een gin uit Duitsland die op smaak gebracht was met Riesling, besloot ik me er ook maar eens in te verdiepen. Het was tenslotte niet de minste wier Riesling gebruikt werd voor de gin: Dorothee Zilliken van het bekende VDP-wijnhuis Forstmeister Geltz-Zilliken uit de Saar. Het wijngoed kende ik al van hun uitstekende Rieslings, voornamelijk halfdroog of zoet. Samen met Andreas Vallendar van de Avadis Distilleerderij en een marketingbureau besloot Zilliken dat ze een gin wilde laten maken met hun Riesling, en daarbij de beste kruiden en ingrediënten die de Saar-regio kon bieden.
Voor Ferdinand’s Saar Dry Gin (vernoemd naar de Forstmeister die ook het wijnhuis zijn naam gaf) wordt eerst een graandistillaat gemaakt. Daarin mogen meer dan 30 kruiden, specerijen en vruchten macereren: onder andere lavendel, kweepeer, hop, tijm, rozenbottel en angelica. Nadat er met stoom ook nog aroma’s van verse kruiden aan de gin zijn toegevoegd, vormt een scheut Riesling de finishing touch, aldus de reclamebrochure.
Voor de Riesling worden laat-geoogste en zeer rijpe druiven gebruikt van de Rausch-wijngaard. Leisteen vormt hier de bodem. De druiven leveren een elegante en zeer fruitige wijn, met veel extract, die de gin onder andere verfijnde aroma’s en smaak geeft. Ik ben geen gin-kenner en vond het erg moeilijk de aroma’s te beschrijven, maar (groene) kruiden en mooi rijp fruit waren zeker te herkennen. Daarnaast kwamen me aroma’s van zwarte bessen of vlierbessen tegemoet. Gemengd met een flesje tonic van het merk Fever Tree bleek het een heerlijke mix, die ik de komende tijd nog zeker eens zal herhalen. De flessen Saar Dry Gin zijn ook nog eens mooi vormgegeven, en gaan voorzien van een fraaie brochure met daarin het achterliggende verhaal. Leuk om te lezen, heerlijk om te proeven. Dit kant-en-klare drankje, gin met Riesling, mag blijven van mij!