Ruim twee weken geleden schreef ik over gin gearomatiseerd met Riesling-druiven. En ik signaleerde nog een ander drankje anders dan wijn waarvoor Riesling is gebruikt, Mari. Ik leerde één van de makers van Mari, Jan-Matthias Klein, twee jaar geleden kennen. Toen al was hij vol van zijn nieuwe product en druk bezig Mari in de markt te zetten. Toen ik Jan dit jaar weer ontmoette, nu achter een tafel vol flesjes Mari, vroeg ik hem: waarom ben je in hemelsnaam bezig met een wijncocktail, als je zelf mooie wijnen maakt? Jan is namelijk wijnmaker op het familiebedrijf de Staffelter Hof, in Kröv, aan de Moezel, en onder andere deelnemer aan de Klitzekleine Ring. Het antwoord was simpel: Jan kan niet tegen bier, maar wilde soms wel iets drinken wat de smaak én het lage alcoholpercentage van bier benaderde. En dat kon ik onmiddellijk begrijpen. Er zijn gewoon momenten dat je je dorst wilt lessen met iets dat minder alcoholisch is dan wijn.
Na enig experimenteren ontstond in 2011 Mari, op basis van Riesling, Zuid-Amerikaanse maté en siroop van vlierbloesem, en met nog geen 6% alcohol. Sinds 2012 is het op de markt, met groeiend succes. Jan maakt Mari niet alleen; het drankje is een product van een aantal studenten die elk hun eigen expertise meebrengen binnen het team.
En hoe smaakt het nu? Gewoon, heel erg lekker verfrissend. De maté geeft dezelfde lichte bitters als je vindt in een goed soort pils, de vlierbloesem geeft iets bloemigs en vrolijks en de Riesling veel frisheid en zuren. Ik werd onmiddellijk fan van Mari, en ben heel blij dat het ook in Nederland te krijgen is. De bestelling gaat zo de deur uit.