• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Riesling & more: wijncocktail Mari

3 december 2014 door Mariëlla Beukers

Mari2Ruim twee weken geleden schreef ik over gin gearomatiseerd met Riesling-druiven. En ik signaleerde nog een ander drankje anders dan wijn waarvoor Riesling is gebruikt, Mari. Ik leerde één van de makers van Mari, Jan-Matthias Klein, twee jaar geleden kennen. Toen al was hij vol van zijn nieuwe product en druk bezig Mari in de markt te zetten. Toen ik Jan dit jaar weer ontmoette, nu achter een tafel vol flesjes Mari, vroeg ik hem: waarom ben je in hemelsnaam bezig met een wijncocktail, als je zelf mooie wijnen maakt? Jan is namelijk wijnmaker op het familiebedrijf de Staffelter Hof, in Kröv, aan de Moezel, en onder andere deelnemer aan de Klitzekleine Ring. Het antwoord was simpel: Jan kan niet tegen bier, maar wilde soms wel iets drinken wat de smaak én het lage alcoholpercentage van bier benaderde. En dat kon ik onmiddellijk begrijpen. Er zijn gewoon momenten dat je je dorst wilt lessen met iets dat minder alcoholisch is dan wijn.

Mari1Na enig experimenteren ontstond in 2011 Mari, op basis van Riesling, Zuid-Amerikaanse maté en siroop van vlierbloesem, en met nog geen 6% alcohol. Sinds 2012 is het op de markt, met groeiend succes. Jan maakt Mari niet alleen; het drankje is een product van een aantal studenten die elk hun eigen expertise meebrengen binnen het team.

En hoe smaakt het nu? Gewoon, heel erg lekker verfrissend. De maté geeft dezelfde lichte bitters als je vindt in een goed soort pils, de vlierbloesem geeft iets bloemigs en vrolijks en de Riesling veel frisheid en zuren. Ik werd onmiddellijk fan van Mari, en ben heel blij dat het ook in Nederland te krijgen is. De bestelling gaat zo de deur uit.

Categorie: Meer dan wijn Tags: Mari, maté, Riesling

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in