Wat je van ver haalt, is lekker, wordt vaak gezegd. Voor wijn ben ik het daar lang niet altijd mee eens, maar soms ook wel. Zoals voor Nieuw-Zeelandse Rieslings van Spy Valley en Villa Maria die ik onlangs proefde.
Riesling maakt nog geen 2% van de Nieuw-Zeelandse wijnproductie uit, en vormt 1% van wijnexport. In totaal is slechts zo’n 1000 hectare aangeplant met Riesling, hoofdzakelijk op het Zuidereiland, in Marlborough en de Wairapa Valley. De stijlen variëren van droog tot weelderig zoet, en net als in Europa bepaalt de bodem sterk het karakter van de wijn. De wijnen krijgen een fermentatie op roestvrijstalen tanks, en schilcontact wordt toegepast om volle, klaar-om-te-drinken wijnen te produceren. Beide wijnen – Spy Valley Riesling 2013 en Villa Maria Cellar Selection Dry Riesling 2012 – waren zeer de moeite waard: zuiver, vol van smaak, goed in te zetten bij de maaltijd én een dag later nog prima te drinken. Natuurlijk waren beide flessen uitgerust met een schroefdop (zoals voor alle Nieuw-Zeelandse wijnen!)
Nieuw-Zeelandse Riesling in Europa is nog een rariteit, slechts hier en daar te vinden. Om de wijnen meer bekendheid te geven organiseert New Zealand Wine regelmatig evenementen op de social media. Afgelopen donderdag stond Riesling in de spotlights, voor wijnliefhebbers uit diverse Noord-Europese landen. Via Google Hangout werden samen met de wijnmakers van Spy Valley en Villa Maria twee wijnen geproefd en besproken. De bijeenkomst was live te volgen; inmiddels is hij YouTube terug te kijken. Een aanrader voor wie meer over Riesling uit Nieuw-Zeeland wil weten!