• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Rieslingverslaving

3 september 2006 door Mariëlla Beukers

Het is allemaal de schuld van Jancis Robinson. Sinds we eind jaren negentig haar BBC Winecourse op video zagen, zijn we verslaafd aan Riesling. Daarvoor vonden we het ook al goede wijn, maar daarna is het serieus geworden. We planden een vakantie aan de Moezel, bezochten producenten als Willi Schaeffer en de familie Eymael van de Mönchhof. Terug in Nederland probeerden we goede Duitse Rieslings te vinden, met een klein budget. Dat lukte niet al te vaak en verwaterde al helemaal na de eeuwwisseling. Maar vandaag weten we weer wat we hebben gemist de afgelopen jaren: Riesling. Echt goede Duitse Riesling.

Vandaag hebben we twee flessen Grosses Gewächs geopend, Siefersheim 2005 Heerkretz en Siefersheim 2005 Höllberg, beide van Weingut Wagner Stempel in Rheinhessen. Twee werkelijk fantastische wijnen, die ongetwijfeld de komende jaren nog veel beter worden. We zullen snel een paar flessen gaan wegleggen, om te kijken hoe ze over een aantal jaar zijn. Want één jaar oude Riesling Grosses Gewächs, dat is wel heel, heel jong om te drinken. Toch beleefden we er veel plezier aan. De combinatie met eendeborst à la Nigella Lawson – ingesmeerd met mosterd losgeroerd met ananassap – was een goede greep. Maar aangezien twee flessen op één middag wat veel is, hebben we voor morgen nog een zuurkoolschotel met worst gepland. De restjes Riesling zullen dan nogmaals beoordeeld worden. En dan zal ik een definitief oordeel geven. Maar het zal niet slecht uitvallen, dan weet ik nu al!

Categorie: En verder.... Tags: Duitsland

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in