Afgelopen weekend kon ik nog constateren hoe dichtbij Nederland het eigenlijk ligt. Onderweg terug van de Pfalz reden we vanaf Bingen tientallen kilometers lang parallel aan het Rijndal, al zagen we de rivier nooit. Vanaf de A61 ligt er nog zo’n 10 kilometer en soms een bebost gebergte tussen de snelweg en de beroemdste kloof van Duitsland. De neiging was groot even een afsteker te maken. Maar wat dan te kiezen? Waar even langs te gaan? Talloze burchten, stadjes en bekende wijngaarden hadden we kunnen bezoeken, maar we reden door. Het wordt een volgende keer.
Die volgende keer neem ik dan ook een prachtig boek mee dat recent is verschenen. In Rijn & Wijn. Langs romantische burchten en beroemde wijnbergen nemen schrijver Gert Corremans en fotograaf Michaël Dehaspe je mee naar het Bovendal van de Middelrijn, dat stuk van de rivier dat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Gelukkig reizen ze ook naar het volgende stukje Rijn, dat tussen Bingen en Mainz, de Rheingau, waar de Rijn oost-west loopt. Deze twee gebieden samen vormen de zogenaamde romantische Rijn, waar burchten, middeleeuwse stadjes en hellingen met wijnstokken het beeld bepalen. Van Mainz tot Bingen is het rivierdal alleen aan de noordkant begrensd door steile hellingen. Aan de zuidkant strekt daar het golvende Rheinhessen zich uit. Van Bingen tot Koblenz vervolgens persen wegen, spoorlijn en rivier zich door een smalle groene kloof, bewaakt door negentiende-eeuwse burchten op hoge rotspunten. Aan beide zijden van de rivier kun je in de kloof hellingen met wijnstokken aantreffen. Veel van die kastelen waren middeleeuwse ruïnes 200 jaar geleden, maar die zijn door prinsen, rijke industriëlen en gevoelige zielen weer opgebouwd. Met het verhaal van de creatie van deze ‘romantische Rijn’ in de negentiende eeuw begint het boek. Aan het woord komen onder andere een hedendaagse burchtheer, een kunstschilder en een bouwondernemer die oude muren en gebouwen restaureert.
Wijn en smaak
Deel twee van het boek is gewijd aan de wijn. In twaalf interviews komt het werk in de wijngaard, de uitdaging van de steile hellingen, de diversiteit in wijnen, van Sekt tot Eiswein en nog veel meer aan de orde. Bekende namen passeren de revue: Cecilia Jost, Friedrich Bastian, Mark en Christine Barth en Dr. Randolf Kauer bijvoorbeeld. In het derde deel staat de smaak centraal. Opnieuw wordt een aantal mensen geïnterviewd, dit keer over allerhande (streek)producten. Zo is daar de ham en worst van everzwijnen die de wijngaarden bedreigen, of de kersenwijn van lokale krieken. Restaurateurs koken met die producten, en geven bovendien een aantal recepten
In kaders en handige lijsten zijn er dan nog toeristische tips, overnachtingsmogelijkheden en tal van wetenswaardigheden. Opmaak en fotografie zijn zeer fraai en de tekst leest lekker vlot weg. Een heerlijk boek om thuis op de bank al helemaal door te nemen, om dan in een volgend seizoen eens op pad te gaan. Welk seizoen, dat maakt niet uit. Corremans en Dehaspe hebben gezorgd dat elk jaargetijde aantrekkelijk overkomt, ook de winter. ’t Is dat ik net terug ben uit de Pfalz…
Gert Corremans, Rijn & wijn, Davidsfonds, isbn 978 90 5826 963 8, prijs € 27,50