• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Rode Sancerre

15 augustus 2005 door Mariëlla Beukers

Om onze reis naar het zuiden te onderbreken hebben we dit jaar speciaal een bekend wijngebied uitgezocht. Het was nauwelijks om wanneer we niet van Parijs rechtstreeks de autoroute naar Bourges namen, maar die naar Nevers. Ter hoogte van Sancerre kun je dan weer doorsteken naar Bourges. Onze aanpak werd beloond: Sancerre is een prachtig plaatsje, waar je uitstekend één of twee overnachtingen kunt plannen. Vooral komend vanuit het zuiden en het westen heb je een indrukwekkend gezicht op het middeleeuwse stadje, omringd door wijngaarden.
Rond het stadje liggen ook een aantal wijndorpjes, onder andere Bué. Hier gingen we op zoek naar wijnmakers waar we in de Revue de Vin van mei over hadden gelezen: Robert en François (vader en zoon) Crochet. Hun rode Sancerre werd erg geprezen en was ook aantrekkelijke geprijsd.

We troffen op een hete vrijdagmiddag zo rond 17.00 uur vader Crochet, bezig in de kelders van het zeer bescheiden huis. Geen wijngaarden direct in de buurt, eigenlijk wees weinig op het feit dat dit een wijndomein was. Gelukkig stond er wel een bordje in de voortuin.
Nadat bleek dat we wel wat Frans spraken, werd Monsieur Crochet wat spraakzamer en vertelde ons een en ander over zijn rode Sancerre’s, de angst voor hagelbuien en de verschrompelde trossen in de zomer van 2003.

Ondertussen proefden we zijn wijnen: een prima witte, een ‘gewone’ rode en de Reserve de Marcigoué, die ook in de Revue de Vin was besproken. Vooral van de beide rode wijnen waren we zeer onder de indruk. Rode Sancerre wordt gemaakt van pinot noir en stond tot voor kort niet zo goed bekend. Voor de grote phylloxera-uitbraken echter van rond 1870 was zelfs 90% van alle Sancerre rood en dus pinot noir.

De rode Sancerre’s van Robert en François Crochet (er zijn vele Crochet’s in Bué) bewezen dat er in Frankrijk nog steeds heel goede pinot noir voor een redelijke prijs wordt gemaakt – als je maar verder kijkt dan de Bourgogne! Veel fruit, goede structuur, goede balans, elegant en voor de Reserve de Marcigoué stevige tannines. De gewone rode ging mee voor de camping. De Marcigoué hebben we op de terugweg naar Nederland opgehaald, voor over een aantal jaren. Prijzen: € 8,50 voor de rouge 2004, € 12,50 voor de Reserve de Marcigoué.

Categorie: En verder....

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in