• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Rode wijn goed voor bloeddoorstroming

30 mei 2006 door Mariëlla Beukers

Met de regelmaat van de klok verschijnen er in de pers artikelen over de effecten van wijn op de gezondheid. Vooral allerlei stoffen in wijn zijn vaak onderwerp van nader onderzoek. Vandaag promoveert aan de Universiteit Utrecht internist Dylan de Lange van het UMC Utrecht. De Lange deed onderzoek naar het effect van zogenaamde polyfenolen uit rode wijn op bloedplaatjes. Polyfenolen zijn chemische verbindingen die we ondermeer aantreffen in de tannines van rode wijn. Bloedplaatjes zijn verantwoordelijk voor het stollen van bloed. De Lange ontdekte dat polyfenolen via een speciale receptor bloedplaatjes remmen, waardoor het bloed minder snel klontert. Het blijkt dat polyfenolen zich binden aan die receptor en dat de stollingsactiviteit van bloedplaatjes daardoor ruim een uur afneemt. Dit leidt tot betere bloeddoorstroming en vermindert de kans op hart- en vaatziekten.

Er is echter meestal een maar in dit soort onderzoeken: De Lange bestudeerde ook het effect van ‘binge drinking’ op de bloedvaten van de onderarm. Na een hoge dosis alcohol, zes glazen rode wijn of een andere drank, blijken de bloedvaten zich slecht te kunnen verwijden als dat wel nodig is. Tevens klonteren bloedplaatjes sneller samen. Beide verhogen het risico op hart- en vaatziekten.

Heel simpel gesteld geldt dus eigenlijk weer: één à twee glazen wijn per dag over langere tijd heeft een gunstig effect op je gezondheid, te veel glazen wijn per dag heeft een negatief effect. Mijn ouders zeiden het al: alles waar te voor staat is slecht.

Bron: UMC Utrecht

Categorie: Beleven Tags: Gezondheid, wijnboeken

Lees Interacties

Reacties

  1. dick zegt

    31 mei 2006 om 00:07

    Deze onderzoekers gaan toch verder dan de 2 glazen voor een vrouw en 3 voor een man: kennelijk neemt de opbouw van het positieve effect pas af na het 6e glas! (maar goed voor je lever zal het niettemin niet wezen)

    Deze onderzoekers vergeten overigens weer eens aan te geven hoe groot zo’n glas mag zijn (6 glazen zijn bij meer al meer dan een hele fles …) en wat het alcoholpercentage van de wijn moet zijn bij die maat

  2. Mariëlla zegt

    31 mei 2006 om 07:05

    Zo’n persbericht pikt er vaak alleen wat leuke conclusies uit. Ik vermoed dat de onderzoeker in zijn studie echt wel de inhoud van een glas definieert.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in