• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Rood, wit en overal gedronken

19 februari 2007 door Mariëlla Beukers

In het najaar verschijnen ze bij bosjes, om dan in het voorjaar weer ondergronds te duiken: nieuwe wijnboeken. In mijn nachtkastje lag nog steeds Natalie MacLean’s Rood, wit en overal gedronken. Gisteren heb ik het maar eens uitgelezen. Natalie MacLean heeft al enige jaren haar eigen wijnwebsite, Nat Decants en verspreidt een zeer populaire e-nieuwsbrief. Ze woont in Canada, maar is bekend zowel in de VS als in Europa. Met haar artikelen over wijn heeft ze diverse prijzen gewonnen. En nu is er dus haar boek.

Het boek wordt omschreven als ‘een persoonlijke reis door de wereld van de wijn’. Hoopvol ben ik er enige weken geleden aan begonnen en met enthousiasme heb ik de eerste hoofdstukken gelezen: onder andere over reisjes naar de Bourgogne, de Champagne en Californië. Ze houdt aardige interviews met onder andere Lalou Bize-Leroy, Anne Leflaive en Randall Grahm, niet de minsten onder de wijnpersoonlijkheden. Maar na het hoofdstuk over de Champagne had ik het eigenlijk wel gezien: ik was inmiddels overtuigd dat MacLean veel kennis bezat, aardig kon schrijven en een lieve echtgenoot en zoon had. Maar ze ging me irriteren. Op iedere pagina werden weer emmers vol kennis over me uitgestort; ik werd er soms gewoon moe van. Enigszins diagonaal heb ik het boek uitgelezen, terugverlangend naar het boek van Kermit Lynch, Avonturen op de wijnroute. Want ik kon me niet onttrekken aan de indruk dat MacLean’s boek eigenlijk een beetje dat andere onnavolgbare wijnboek wilde imiteren. Helaas met veel minder succes.

Iemand die nog niets van de wijnwereld weet, zal het boek van MacLean mogelijk ademloos uitlezen. Iemand met meer ervaring heeft betere boeken gezien. Eigenlijk is Rood, wit en overal gedronken toch meer het standaard naslag-wijnboek waar allerlei kennis over je uitgestort wordt dan de roman die het wil zijn. Misschien had MacLean het beter bij haar goedbezochte website en haar populaire nieuwsbrief over wijn kunnen houden: haar boek is in mijn ogen te vol van haar eigen kennis.
Kijk voor meer informatie over het boek ook even op Winelog, waar ik wat meer op de schrijfstijl van MacLean ben ingegaan.

Natalie MacLean, Rood, wit en over gedronken, Sirene 2006, prijs € 19,95

Categorie: Wijngeschiedenis Tags: wijnboeken

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in