Kennismaken met vier wijngebieden op één dag: het is wat veel. Maar wat een prachtige wijnen brengt elk van die – Oostenrijkse – gebieden voort! De laatste dag van de European Wine Bloggers Conference begon voor mij en een veertigtal anderen met een bliksembezoek aan de Wachau, door middel van een boottocht op de Donau en een bezoekje aan het bekende Domäne Wachau. De lunch vond vervolgens plaats in Kirchberg, in het wijngebied Wagram. Vervolgens proefden we in het Stift Klosterneuburg wijnen uit de Thermenregion en Carnuntum. Daarna vond een uiterst sfeervol bezoek aan het klooster en wijnkelders plaats.
Roter Veltliner
Een van de vondsten van mijn dag was een Roter Veltliner van Weingut Leth. Roter veltliner is een wit druivenras dat geen enkele verwantschap heeft met grüner veltliner. Het is wel verwant aan andere Oostenrijkse specialiteiten als zierfandler, rotgipfler en neuburger. (En laat ik nu de meeste wijnen van die druiven ook heel boeiend vinden tijdens deze reis.. .)
In heel Oostenrijk staat slechts 220 ha. roter veltliner aangeplant, voornamelijk in de Wagram. Dit wijngebied ligt ingeklemd tussen Wenen en de meeste westelijke wijngebieden als Traisental, Kamptal en Kremstal. De bodems bestaan hier vooral uit dikke lagen löss. Zo’n dertig producenten maken roter veltliner in de Wagram.
In Wagram Weritas
Een van die producenten is Franz Leth, persoonlijk aanwezig in het schitterende, moderne wijncentrum In Wagram Weritas. Ik vroeg hem wat meer informatie over de druif. Hij vertelde me dat hij zelf maar zo’n 3-4000 flessen per jaar maakt, en dat de 2009 bijvoorbeeld al weer op was. (Ik kon ter plekke nog een van de laatste flessen kopen.) De 2010 staat nu te vergisten, en zal daarna verhuizen van de roestvrijstalen tanks naar grote houten vaten van een paar duizend liter. Vooral het contact met zuurstof dat deze vaten oplevert, is belangrijk voor de Roter Veltliner. In april 2011 wordt de wijn gebotteld, in mei komt de 2010 op de markt. Ik vroeg hem ook waarbij de Roter Veltliner het beste combineert. ‘Bij kazen, of bij zo goed als alle soorten wit vlees’, was zijn antwoord.
Hoe smaakte dat dan, die Roter Veltliner Scheiben 2009 van Leth (Scheiben is de wijngaard)? Ik noteerde: ‘lijkt een beetje op Silvaner, meloen, rozijn en notigheid, beetje kruidig in de neus. Vettig in de mond, hoge zuren, fris, levendig.’ Ik ga er thuis nog een goed voor zitten binnenkort!
M. van den Bos zegt
Dacht even 'zou het hetzelfde zijn als Frühroter Veltliner?' Die heb ik hier van Uibel liggen, maar is toch weer een andere druif, óók lekker.
Mariëlla zegt
Inderdaad, dat is weer een andere. En dan zijn ze beide ook nog eens geen familie van de Grüner ;-( Lastig allemaal, maar wel lekker!