• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Roter Veltliner – een wijnvondst op #EWBC

24 oktober 2010 door Mariëlla Beukers

img-0195

Kennismaken met vier wijngebieden op één dag: het is wat veel. Maar wat een prachtige wijnen brengt elk van die – Oostenrijkse – gebieden voort! De laatste dag van de European Wine Bloggers Conference begon voor mij en een veertigtal anderen met een bliksembezoek aan de Wachau, door middel van een boottocht op de Donau en een bezoekje aan het bekende Domäne Wachau. De lunch vond vervolgens plaats in Kirchberg, in het wijngebied Wagram. Vervolgens proefden we in het Stift Klosterneuburg wijnen uit de Thermenregion en Carnuntum. Daarna vond een uiterst sfeervol bezoek aan het klooster en wijnkelders plaats.

Roter Veltliner
Een van de vondsten van mijn dag was een Roter Veltliner van Weingut Leth. Roter veltliner is een wit druivenras dat geen enkele verwantschap heeft met grüner veltliner. Het is wel verwant aan andere Oostenrijkse specialiteiten als zierfandler, rotgipfler en neuburger. (En laat ik nu de meeste wijnen van die druiven ook heel boeiend vinden tijdens deze reis.. .)
In heel Oostenrijk staat slechts 220 ha. roter veltliner aangeplant, voornamelijk in de Wagram. Dit wijngebied ligt ingeklemd tussen Wenen en de meeste westelijke wijngebieden als Traisental, Kamptal en Kremstal. De bodems bestaan hier vooral uit dikke lagen löss. Zo’n dertig producenten maken roter veltliner in de Wagram.img-0207
In Wagram Weritas
Een van die producenten is Franz Leth, persoonlijk aanwezig in het schitterende, moderne wijncentrum In Wagram Weritas. Ik vroeg hem wat meer informatie over de druif. Hij vertelde me dat hij zelf maar zo’n 3-4000 flessen per jaar maakt, en dat de 2009 bijvoorbeeld al weer op was. (Ik kon ter plekke nog een van de laatste flessen kopen.) De 2010 staat nu te vergisten, en zal daarna verhuizen van de roestvrijstalen tanks naar grote houten vaten van een paar duizend liter. Vooral het contact met zuurstof dat deze vaten oplevert, is belangrijk voor de Roter Veltliner. In april 2011 wordt de wijn gebotteld, in mei komt de 2010 op de markt. Ik vroeg hem ook waarbij de Roter Veltliner het beste combineert. ‘Bij kazen, of bij zo goed als alle soorten wit vlees’, was zijn antwoord.

img-0205Hoe smaakte dat dan, die Roter Veltliner Scheiben 2009 van Leth (Scheiben is de wijngaard)? Ik noteerde: ‘lijkt een beetje op Silvaner, meloen, rozijn en notigheid, beetje kruidig in de neus. Vettig in de mond, hoge zuren, fris, levendig.’ Ik ga er thuis nog een goed voor zitten binnenkort!

Categorie: Proeven, Rare druiven Tags: EWBC, EWBC2010, Oostenrijk, rare druiven, Social media

Lees Interacties

Reacties

  1. M. van den Bos zegt

    1 november 2010 om 14:57

    Dacht even 'zou het hetzelfde zijn als Frühroter Veltliner?' Die heb ik hier van Uibel liggen, maar is toch weer een andere druif, óók lekker.

  2. Mariëlla zegt

    1 november 2010 om 15:05

    Inderdaad, dat is weer een andere. En dan zijn ze beide ook nog eens geen familie van de Grüner ;-( Lastig allemaal, maar wel lekker!

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in