• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Sancerre voor regenachtige herfstdagen

15 oktober 2009 door Mariëlla Beukers


Ooit las ik dat de hoofdredacteur van Perswijn zijn huis soms nauwelijks in kan omdat de proefflessen de gang versperren. Met mij is het lang zover niet, maar recent moest ik toch een lijstje gaan maken van wat er allemaal op dat gebied in huis was. Mijn beleid met betrekking tot die proefflessen: ik schrijf erover als ik ze goed en drinkbaar vind, maar blog niet als ze door de gootsteen gaan. Gelukkig komt het maar heel zelden voor dat iets weggespoeld wordt.

Van IldiVino in Hilversum ontving ik onlangs onder andere twee flessen witte Sancerre, beide van Les Celliers de La Pauline in Thauvenay, iets zuidelijk van het stadje Sancerre. De een was een ‘gewone’ Sancerre 2008, de andere, Cuvée Pauline 2005, een tamelijk bijzondere wijn. Deze cuvée heeft namelijk 10 maanden gerijpt op vaten van eiken- en acaciahout.

We maakten de flessen naast elkaar open, om nu eens goed het verschil tussen een wijn met én zonder hout te kunnen proeven. De 2008 was duidelijk een jonge Sauvignon Blanc, met alle aroma’s die daarbij horen: kruisbes vooral, en ook wat citrus en tropisch fruit. Naarmate de wijn langer open stond, kwam er steeds meer vol fruitig aroma los en begon de wijn krachtiger te smaken. We omschreven het als een zonnige wijn, niet heel complex, heerlijk als aperitief op een regenachtige herfstdag.

De 2005 was duidelijk de interessantere wijn: rijp en vol in de geur, met in eerste instantie weinig typische geuren van een Sauvignon Blanc. Het aroma van het hout was mooi geïntegreerd met het fruit, en de wijn leefde nog eens extra op bij de witvisschotel met bacon en ui die we erbij aten. In de geur kwam na enige tijd fruit als ananas en abrikoos naar boven. De combinatie van sauvignon blanc en deze houten vaten vonden wij goed geslaagd.

Sancerres ken ik als wijnen met vrij veel zuur; in deze beide wijnen was dat wat afwezig. Mede daarom zijn het waarschijnlijk wijnen die makkelijk wegdrinken en veel mensen zullen aanspreken. Ze kunnen goed dienen als wijn voor een groter gezelschap! En zoals al gezegd: voor een regenachtige zaterdag in oktober waren dit heerlijke zonnige wijnen, die deden verlangen naar een wandeling door de straatjes van Sancerre, een stuk stokbrood en een lekkere crottin de chavignol….

Sancerre blanc 2008, € 14,95; Cuvée Pauline 2005, € 24,95. Beide van IldiVino, Hilversum.

Categorie: Proeven Tags: Frankrijk

Lees Interacties

Reacties

  1. Anonymous zegt

    15 oktober 2009 om 14:26

    Je schrijft dat hij een groot gezelschap zal aanspreken, Zou je dan niet beter met een leuke sauvignon blanc uit bijvoorbeeld de Touraine kunnen aankomen of wellicht iets uit de nieuwe wereld (minder zuren)?

    Klinkt wel uitnodigend om eens een keer te proeven. Maar flink aan de prijs gezien de omschrijving, of lees ik het verkeerd?

  2. Mariëlla zegt

    15 oktober 2009 om 14:39

    Dan zou ik hem gewoon proberen. Eerst zelf proeven, dan kopen, is mijn advies altijd!

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in