Het zou dé oplossing zijn voor al die mensen die niet zo veel van wijn (willen) weten: label een fles met het druivenras dat voor de wijn gebruikt is, en iedereen weet altijd precies welke wijn hij moet kopen. Hou je van Cabernet sauvignon: zorg dat je een fles koopt waar Cabernet sauvignon op staat. Hou je van Sauvignon blanc: koop een fles met die naam op het etiket. Als er op een fles uit Sancerre mocht staan dat hij van sauvignon blanc was gemaakt (wat dus NIET mag volgens de Franse wijnwetgeving), zou het voor de consument een stuk makkelijker zijn, aldus de redenering van velen.
Maar is dat wel zo? Is een Sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland hetzelfde als een Sauvignon blanc uit de Loire? Smaakt een Sauvignon blanc uit Zuid-Afrika net zoals eentje uit Oostenrijk? Nee, dus!
Hoe sterk wijnen van één en dezelfde druivensoort van elkaar kunnen verschillen, heb ik gisteren weer eens ervaren. Allemaal Sauvignon blanc’s stonden op tafel: naast een frisse, heerlijke Quincy stond een fraaie Zuid-Afrikaan. Maar wat een verschil in smaak. En naast een slappe Chileen proefden we een niet zo frisse Nieuw-Zeelander: allemaal Sauvignon blanc, allemaal anders. Voor de één mag je me wakker maken, de ander wil ik nog niet eens cadeau krijgen. Dus wat heb je er dan aan dat er Sauvignon blanc op het etiket staat? Helemaal niets, in mijn ogen. Je moet nog steeds weten uit welk gebied de wijn komt en wie de maker is. En dan nog: het herkomstgebiedje Quincy ligt hemelsbreed 60 kilometer van Sancerre, maar wat een verschil tussen die twee wijnen. De Quincy: vol, exotisch, fris. Een Sancerre: fris, mineraal, met fris’groene’ elementen. Het feit dat je een Quincy en een Sancerre allebei kunt aanduiden als een Loire-wijn, zegt nog steeds niet alles.
En dan heb je nog gebieden die zo experimenteel bezig zijn, dat je er werkelijk geen moment aan zou denken dat daar een heerlijk frisse, knisperende Sauvignon blanc vandaan kan komen. Maar laten ze nu tussen Pezenas en Sète, vlakbij het Basin de Thau, op een steenworp afstand van de Middellandse Zee, een prachtige, koele, frisse Sauvignon blanc maken, die ik werkelijk voor een Loire-wijn hield? De kalkhoudende bodem met kiezels en fossielen van de wijngaarden van Les Domaines Paul Mas brengen ondanks het warme klimaat een fraaie wijn met frisse zuren voort. De zee zorgt voor de koelte, de zon voor het mooie warme fruit. In dat laatste verschilt deze wijn misschien toch iets van een Loire-wijn: je proeft iets meer ‘warmte’ in het glas.
De Sauvignon blanc van Les Domaines Paul Mas was een Vin de Pays d’Oc van 2007 en gelabeld ‘Sud de France’, een van de eerste wijnen die ik met dit nieuwe ‘logo’ voor alle wijnen van de Languedoc en de Roussillon proefde. De wijn werd aangeschaft in Wijk bij Duurstede, ‘chez’ Paul voor zo’n 6 euro. Een aanrader!
Meer over Sauvignon blanc in dit stukje van de Languedoc lees je hier.
Ed van Wijnerij zegt
Quincy, Sancerre, Pouilly-Fumé, Menetou-Salon en Reuilly zijn allemaal op een steenworp afstand van elkaar gelegen, elk met zijn eigen terroir.
Maar ik denk dat de betreffende wijnmaker van groter belang is, op geur en smaak, dan het lokale terroir.
Want hij bepaald de vinificatie methode, het gebruik van (verschillende soorten)chemische gisten, de temperatuur tijdens de gisting en de manier waarop en hoelang de wijn op RVS, eventueel op hout, rijpt.
Mariëlla zegt
Ongetwijfeld Ed, hoewel ik nu twee Quincy’s op heb die onderling veel overeenkomsten met elkaar hadden. En beide weer erg verschilden van de ‘gemiddelde’ Sancerre.
Maar met deze aanvulling kan ik het zeker eens zijn: de wijnmaker maakt de wijn, eventueel beinvloed door het terroir. Een bepaald terroir is een gegeven waarmee de wijnmaker moet werken, maar hij of zij heeft legio trucs en middelen ter beschikking om de uitkomst te beïnvloeden. Een daarvan, zeker bij Sauvignon blanc, is de gebruikte gistsoort, een ander de opvoeding.