• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Schitterend Glas

30 december 2006 door Mariëlla Beukers


Donderdag bezocht ik in Leiden twee tentoonstellingen die voor liefhebbers van eten en drinken de moeite waard kunnen zijn. Vandaag aandacht voor Schitterend Glas in het Rijksmuseum voor Oudheden (RMO), later deze week komt Eten! in het Museum voor Volkenkunde aan de beurt.

Wijn wordt pas sinds de achttiende eeuw in glazen flessen bewaard en later ook vervoerd. Als je op de schitterende tentoonstelling met Romeins en ander glas uit de Oudheid uit de collectie van het RMO loopt, is dat een verwarrende gedachte. Daar staan zulke prachtige, maar ook praktische voorwerpen van glas, waaronder flessen in vele soorten en maten, dat je je afvraagt wat er met die kennis in de tussenliggende eeuwen is gebeurd. (Een deel van het antwoord ken ik wel: het heeft ook te maken met de afsluiting van de fles. Pas met de ‘uitvinding’ van de kurk kon wijn ook langer in de fles bewaard worden…)

Vierkante flessen kenden de Romeinen ook: die kun je makkelijk tegen elkaar aan plaatsen en zo in een krat vervoeren, zonder ruimteverlies. Opvallend wijngereedschap is verder een titris, een hevel. Met dit glazen apparaat dat de vorm van een fles heeft, kan wijn worden overgebracht van een vat naar het glas. Als het flesje in de wijn wordt gedompeld, vult de buik zich door middel van de kleine gaatjes aan de onderkant. Met de duim sluit de gebruiker de tuit af en creëert zo een vacuüm. Wordt de fles daarna omgekeerd en de duim weggehaald, kan de wijn veilig in de drinkbeker geschonken worden.

Op de tentoonstelling staan verder de fraaiste parfumflesjes en er liggen zelfs voorlopers van kerstballen. Nou ja, niet helemaal, maar de levensechte glazen dadels zou je zo met een touwtje in de boom kunnen hangen. In die dadels werd in het Midden-Oosten zoete olie cadeau gegeven met Nieuwjaar. Een goede en zoete Nieuwjaar wensen de joden elkaar trouwens nog steeds op Rosj Hasjana (joods Nieuwsjaar).

Naast de flessen is er natuurlijk ook glazen drinkgerei. Van de prachtigste gekleurde luxe bokalen tot simpele bleekgroene bekerglazen. En uiteraard glazen op voet, waarvan ik nog steeds niet heb kunnen vinden wat nu de precieze achtergrond is. We vermoeden van alles, maar het antwoord werd ook op deze tentoonstelling niet gegeven. Misschien staat er iets over in de fraaie catalogus, die ik echter iets te prijzig vond om aan te schaffen (€ 17,95, 64 p.)

Tot slot wil ik ook een van de hoogtepunten niet onvermeld laten: twee prachtige karaffen in bleekgroen-blauw glas in de vorm van druiventrossen, gemaakt in de omgeving van Trier rond 150-200 na Chr. Met een beetje fantasie zie je het banket voor je waar uit deze houders wijn werd geschonken. Waarschijnlijk een banket voor frivole rijke dames en heren, die niet alleen van de inhoud genoten, maar ook van de vorm. Je zou er de tijdmachine van Dolf Wega van Amstelveen graag voor gebruiken. (Voor diegenen die hun jeugdklassiekers niet meer zo paraat hebben: uit Kruistocht in spijkerbroek, recent vrij aardig verfilmd!)

Schitterend Glas in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden is nog tot en met 4 maart 2007 te zien.

Categorie: En verder....

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in