Wijnmusea zijn er in soorten en maten. Van simpele uitstallingen van oude gereedschappen tot flitsende multimediale presentaties. Zelf geef ik de voorkeur aan de eerste soort, zeker als ze ook nog eens op een prachtige locatie gevestigd zijn. Je krijgt dan toch net iets meer gevoel voor wat ooit was…
Een goede middenmooter in de wijnmusea is Schloss Neuenberg in Freyburg, in het noordelijkste Duitse wijngebied Saale-Unstrut. Geen simpele uitstalling, maar ook geen flitsende multimediale presentatie. Je moet er alleen wel iets voor doen om er te komen… Hijgend en puffend bereikten wij vorig jaar rond Pasen het middeleeuwse kasteel. Vanaf rivierniveau hadden we stevig geklommen, en het voorjaarszonnetje brandde al ongenadig. Een bij de ingang gepositioneerde wijnmaker met jonge wijnen in een stalletje negeerden we, omdat we nog meer wilden proeven die dag. (Overigens kun je er ook met de auto komen, als een klim te voet je te zwaar is. Er is bovendien een terras met lunchgelegenheid.)
Onze inspanningen werden gelukkig beloond met prachtige uitzichten, over hellingen met bloeiende seringen, uitbottende druivenranken en rode daken van de wijngaardhuisjes. En binnen wachtte ons een boeiende tentoonstelling van allerhande wijngerei: van prachtige glazen tot stevige houten wijnpersen en van een apothekersinventaris tot metalen uithangborden. Middeleeuwse stadskannen waren er, Gründerzeit-wijnkoelers en stapels met oude menukaarten. Alles genoeg om er een uurtje of wat lekker rond te neuzen. De details nalezen kun je doen in de begeleidende catalogus, die voor een DDR-prijsje van nog geen 4 euro te koop is.
1000 jaar wijnbouw
In de regio wordt al meer dan 1000 jaar wijnbouw bedreven, en dat laat uiteraard zijn sporen na. Veel van die sporen zijn verzameld in de burcht, waarvoor de eerste steen in 1090 werd gelegd door de graaf van Thüringen, Lodewijk de Springer. De vaste presentatie draagt de titel Zwischen Fest und Alltag – Weinkultur in der Mitte Deutschlands. Thema’s die behandeld worden zijn onder andere wijn in de religie, wijn in geneeskunde en de keuken, wijndrinken en schenken, wijn in de kunst en in de kunstnijverheid. Natuurlijk is er ook aandacht voor Rotkäppchen, de beroemde Sekt die in Freyburg wordt geproduceerd.
Naast het wijnmuseum moet je in de burcht vooral ook de middeleeuwse dubbelkapel niet vergeten te bezoeken. In kapitelen van de zuilen tref je opvallend vaak wijnranken aan. Als je geluk hebt, hangen de prachtige zwart-wit foto’s er nog die Sigrid Schütze-Rodermann en Gert Schütze van de kapel en de architectuur maakten, of kun je het mooie fotoboek over de dubbelkapel nog kopen.
Bekijk hier de website van Schloss Neuenburg
Meer over Saale-Unstrut lees je hier.