• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Schutters om de tafel

7 december 2008 door Mariëlla Beukers


Gisteren was ik even in het Rijksmuseum. Natuurlijk om de diamanten schedel van Damien Hirst te bekijken, maar meer plezier had ik met de Meesterwerken, die vanwege de verbouwing van het museum nu allemaal lekker compact bij elkaar in de Philipsvleugel hangen. Het meest geboeid werd ik door het enorme schuttersstuk van Bartholomeus van der Helst uit 1648. Het schilderij toont de schutters van het Amsterdamse voetbooggilde Sint Joris voor de maaltijd bijeen, om de Vrede van Münster te vieren, het einde van de Tachtigjarige Oorlog. De maaltijd bestaat uit vlees en brood, en een dienstmeid brengt nog een grote pauw op een schotel binnen. Uiteraard wordt de maaltijd begeleid door drank. En dan wordt het voor mij interessant, want op het schilderij zijn diverse soorten glaswerk, kannen en andere wijnattributen te ontdekken. Zo is heel duidelijk te zien dat alle witte wijn uit roemers gedronken wordt, die grote groenigwitte bokalen waarvan er diverse exemplaren in het Rijksmuseum te zien zijn. Sommige zijn zo groot dat er een hele fles wijn in kan!
Een van deze roemers in de hand van een schutter wordt bijgevuld vanuit een metalen, mogelijk zilveren, kan met een lange tuit. Ook daaruit komt een doorzichtige vloeistof.
Andere schutters op het schilderij hebben een heel ander soort glas in de hand, een zogenaamd fluitglas, en die zijn altijd gevuld met een lichtrode, bijna roséwijn. Ook daarvan zijn prachtige exemplaren in het echt in het museum te zien. Was die lichtrode tot rosé wijn claret uit Bordeaux? Of een zoete wijn uit het Middellandse Zeegebied? In ieder geval was er blijkbaar toen al verschil in welke wijn je uit welk glas dronk!

Nog twee andere voorwerpen trokken mijn aandacht: de man in het zwart met de gele kousen en de rode band om zijn middel heeft zijn glas wel op een heel bijzondere manier vast: in een zogenaamde bekerschroef. Ik had er nog nooit van gehoord, maar deze bekerschroeven bestonden al in de 15e eeuw en werden gebruikt tot circa 1650. Ze waren van metaal, soms zelfs kostbaar metaal, en konden een roemer vasthouden. Het waren prestigieuze sierobjecten, vaak rijk versierd.

Tot slot staat helemaal links in de hoek van het schilderij een grote gouden bak op leeuwenpootjes. De druivenranken die in en om de bak slingeren suggereren voor mij dat dit een wijnkoeler is. Inderdaad staat in de bak een enorme ‘veldfles’, zo te zien van zilver. Zat hier dan de lichtrode wijn in? Nooit eerder zag ik een dergelijke container voor wijn, maar het lijkt me toch wel waarschijnlijk. Flessen waren er al wel, zeker voor het vervoer van het vat naar de tafel. Op het schilderij zijn ze echter niet te zien. Voor zo’n gezelschap als de schutters past een zilveren ‘veldfles’ natuurlijk prima. Ik ben wel benieuwd of ik gelijk heb, dus verder onderzoek volgt!
Overigens wordt het schilderij ook genoemd in het fraaie Rijksmuseum Kookboek. Over de wijn en het glaswerk is daarin echter niets te vinden, helaas.

Het Rijksmuseum Kookboek aanschaffen? Ga naar de boekhandel of klik op onderstaande afbeelding

Het Rijksmuseum Kookboek
Bert Natter

Tip: wil je de foto van de schuttersmaaltijd beter bekijken, klik er even op. Ieder detail is dan goed te bestuderen! Foto’s afkomstig van de website van het Rijksmuseum. De roemer is uit dezelfde tijd als het schilderij.

Categorie: En verder....

Lees Interacties

Reacties

  1. Lizet Kruyff zegt

    9 december 2008 om 11:18

    Wat een rijk gilde moet dit geweest zijn. Is dat helemaal rechts niet een fraaie zilveren drinkhoorn? Veldflessen ken ik wel van brons, een zilveren heb ik geloof ik nooit gezien. Volgens JP Glerum is de cilindervormige wijnfles rond 1770 geïnroduceerd.
    Wijnkoelers bestonden al in de Middeleeuwen, maar die grote exemplaren naast de tafel dateren dus uit de Gouden Eeuw. Glerum dateert ze pas in de 18e eeuw.

  2. Mariëlla zegt

    9 december 2008 om 11:30

    Een cilindervormige wijnfles? Spreekt Glerum ook over het materiaal? Glas of metaal? En vindt jij ook dat dit zilveren ding in de gouden wijnkoeler op een veldfles lijkt?

    Overigens zag ik ooit een prachtige wijnkoeler in de Menkemaborg in Uithuizen, ik meen van marmer….

  3. Lizet Kruyff zegt

    9 december 2008 om 12:55

    De fles van glas, bij Glerum. Ik denk overigens dat er Rijnwijn in zit, dat werd ook in hoge mate gewaardeerd, past ook beter bij de roemers?

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in