Ten zuidoosten van de stad Nîmes ligt het wijngebied Costières de Nîmes. De wijngaarden liggen er aan de westkant van de Rhône, hemelsbreed niet echt ver van de bekendere Côtes-du-Rhône. De Costières de Nîmes vormen eigenlijk een overgang tussen de wijngaarden van de Languedoc en die aan de rand van het Massif Central, langs de Rhône. De berichten zijn dat er steeds betere wijn vandaan komt, maar zelf heb ik daar weinig ervaring mee.
Het gebied moest blijkbaar gepromoot worden, want recent startte het bedrijf Claire de Lune een ludieke bloggersactie, Secret Wine. 85 bloggers uit de hele wereld kregen drie flessen toegestuurd, met alleen een etiket Secret Wine, en een nummer. Bij toezending wisten we helemaal niets over herkomst, land, prijs of wat dan ook. Het bedrijf Claire de Lune was ook slecht op internet te vinden. De toegezonden flessen waren verder volkomen identiek. De bloggers werd gevraagd de wijnen te proeven en aan te geven wat de herkomst van elk van de drie wijnen was.
Uitdaging
Nou, dat vonden Nico en ik wel een leuke uitdaging. We zetten de nummers 079, 390 en 714 op een rijtje en gingen er eens goed voor zitten. Over nummer 079 waren we het snel eens. De fruitigheid en kruidigheid, het pepertje en de structuur deden ons al snel in de richting van de Rhône gaan. Ik koos uiteindelijk voor Côtes-du-Rhône als mijn inzending. (En bleek er achteraf met deze wijn niet heel ver naast gezeten te hebben.) Met de andere twee hadden we meer moeite. Ervan uitgaande dat het Franse wijnen waren (de mail was tenslotte in het Frans gesteld, de website in het Engels en het Frans), hebben we de hele Franse wijnbouwzône de revue laten passeren. We waren het ook grondig met elkaar oneens. Nico was ervan overtuigd dat 390 een Bordeaux-blend was, cabernet sauvignon en merlot. Zelf rook en proefde ik honing, lavendel, laurier, maar ook wat roosvicee en dacht meer in de richting van de Languedoc. Toch wist ik ook Nico’s keuze voor een blend met cabernet wel te plaatsen: ik proefde veel cassis en koos uiteindelijk voor een appellation in de Roussillon waar ook cabernet is toegestaan: Malepère. Over nummer 714 bereikten we meer overeenstemming. Dat moest ergens uit een meer noordelijk gebied komen. Beaujolais misschien, of iets in de Loire? Ik koos uiteindelijk voor de fruitigheid van een Morgon, een cru de Beaujolais.
Blind proeven
Enfin, om een lang verhaal kort te maken: samen met mij hadden alle andere 84 bloggers het faliekant fout in de eerste ronde. Niemand was in staat om blind de drie wijnen correct te benoemen. Zo zie je maar weer: echt blind proeven, zonder enige hint, is een kunst die slechts heel weinigen beheersen. En waarom zou je ook, behalve in zo’n ludieke wedstrijd?
Pas na een hint van de organisatie en een tweede ronde werd een winnaar gevonden: alle wijnen bleken uit de Costières de Nîmes te komen, en alle wijnen waren gemaakt van minimaal syrah en grenache, eventueel aangevuld met carignan, mourvèdre of cinsault. De geproefde wijnen waren alle van goede kwaliteit, en maken me zeker nieuwsgierig naar het gebied. Het gaat op het lijstje van ‘wijngebieden nog eens te bezoeken’. En de winnaar? Die komt uit Zweden: Ingvar Johansson, psychotherapeut en wijnliefhebber. Hij mag op reis met een cheque van 1000 euro. Misschien wel naar de Costìères de Nîmes, waar met Pinksteren grootste feesten plaats vinden….