• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Seizoen Oosterscheldekreeft begonnen

1 april 2013 door Mariëlla Beukers

kreeft[Persbericht]

Donderdag 28 maart jl.  is het nieuwe Oosterscheldekreeftseizoen officieel van start gegaan. De eerste kreeft werd geveild door Erica Terpstra en voor €19.850 euro verkocht aan Schmidt Zeevis voor The Harbour Club.

De opbrengst gaat dit jaar naar het Liliane Fonds. Gelegenheidsveilingmeester Erica Terpstra, ambassadeur van het LilianeFonds, was zeer verguld met deze opbrengst. “Met dit fantastische bedrag kan het Liliane Fonds heel veel goed werk doen voor kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden”.

De eerste Oosterscheldekreeft werd door kreeftenvisser Gerrie van den Hoek opgevist en overhandigd aan Erica Terpstra. Per helikopter bracht zij de kreeft naar de visveiling in Colijnsplaat om direct de veilinghamer ter hand te nemen. Het doel van de ex-zwemkampioene, ex-staatssecretaris en ex-voorzitter van het Olympisch comité was duidelijk; een zo hoog mogelijke opbrengst voor het Liliane Fonds. Op de haar kenmerkende en stimulerende wijze wist zij vishandelaren uit Nederland en ook België te bewegen gul te geven. Het resultaat was een mooi bedrag voor het Liliane Fonds. Dit fonds verleent rechtstreekse, kleinschalige, persoonsgerichte hulp aan kinderen en jongeren met een handicap in ontwikkelingslanden.

Het nieuwe seizoen van de Oosterscheldekreeft ging wel met de nodige spanning van start. De lange, koude winter houdt de watertemperatuur laag. “Wij zouden nu op een watertemperatuur van 6 graden moeten zitten, maar nu is dat nog 4 graden. Het is afwachten wat dit voor effect heeft op de kreeft, hij moet nu wel uit zijn winterslaap komen”, aldus kreeftenvisser Gerrie van den Hoek die de eerste kreeft aanvoerde. De veiling van de eerste kreeft in de Zeeuwse vissersplaats Colijnsplaat werd drukbezocht door vishandelaren uit Nederland en België. De Oosterscheldekreeft wordt door de Belgische en Nederlandse horeca zeer gewaardeerd. De periode waarin Oosterscheldekreeften worden gevangen, aangevoerd en verhandeld loopt tot en met 15 juli. Slechts een korte tijd dus om van deze delicatesse te kunnen genieten. Het kreeftenbestand ontwikkelt zich goed. Dit seizoen verwacht directeur Johan van Nieuwenhuijzen van de United Fish Auctions, waar de veiling van Colijnsplaat onder valt, 50 ton te verhandelen.

Kreeftwijn 2013
De kreeft wordt bij de restaurants die aangesloten zijn bij de Kring van de Oosterscheldekreeft bij voorkeur geserveerd met de tot kreeftenwijn van het jaar 2013 uitgeroepen Treixadura 2011 van Bodega Terra do Castelo uit Spanje; een frisse, inspirerende wijn met een rijk aroma, fijnen elegant met hints van appel en grapefruit. De Treixadura 2011 is evenwichtig, mooi vol door het rijpe fruit en heeft een lange afdronk. De wijn is niet houtgelagerd, maar heeft een paar maanden ‘sur lie’ gelegen, wat de wijn een mooi rond karakter geeft. Dit alles zorgt voor een harmonieuze combinatie met de textuur en smaak van de Oosterscheldekreeft.

Categorie: Nieuws, Wijn & eten Tags: kreeftenwijn, Oosterscheldekreeft

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in