• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Seminar Importeren van wijn

15 november 2005 door Mariëlla Beukers

Ooit wel eens een lekker voorraadje wijn uit je favoriete vakantieland meegenomen? En dat vervolgens uitgezet onder je vrienden en kennissen? Ik niet, maar af en toe denk ik er wel over. Je mag 90 liter per persoon uit een EU-land vrij naar Nederland meenemen, dus met zijn tweeën heb je best wat mogelijkheden.
Wil je het grootser aanpakken, komt er echter heel wat bij kijken, heb ik maandagavond ervaren. De Kamer van Koophandel in Utrecht organiseerde een seminar over het importeren van wijn. Circa 35 mensen waren aanwezig, waaronder gerenommeerde – Italiaanse – Utrechtse ondernemers! Wijn is in….

Paul Kooijman van het Productschap Wijn en Anton Dam van de Douane gaven die avond ‘technische’ informatie, Ilja Gort was ingehuurd voor een wat vrolijker noot na afloop. Helaas zegde onze Nederlandse wijnboer af en kregen we Hubrecht. Die een prima lopend, soepel verhaal hield over trends. Veel van de aanwezigen hebben aandachtig zitten luisteren en pennen. Morgen een logje over deze trends, nu wat meer over de technische info.

Als je professioneel wijn gaat importeren, moet je dus om een aantal zaken denken: je moet je melden bij de Kamer van Koophandel, bij het Productschap Wijn en bij de Douane. Je moet accijns betalen, verpakkingsheffingen (ja, ja, voor iedere pallet wijn moet betaald worden voor het verwijderen van het glas, het folie, het karton van de dozen en de houten pallet), een bijdrage aan het Productschap, een inschrijving bij de KvK en in sommige gevallen invoerrecht.
Dat invoerrecht geldt alleen als je wijn haalt uit landen buiten de EU, maar er zijn vele regels en uitzonderingen. Zo leerde ik bijvoorbeeld dat Zuid-Afrika 42 miljoen liter wijn mag uitvoeren naar de EU zonder dat invoerrechten hoeven te worden betaald. Onder andere daarom zijn die Zuid-Afrikaanse wijnen zo veel goedkoper……

Waar je ook rekening mee moet houden is de etikettering. Zo is het vanaf 25 november a.s. verplicht om bij flessen die vanaf die datum gebotteld worden ‘bevat sulfieten’ op het etiket te hebben staan. In het Nederlands! Gelukkig mag het ook op het backlabel of met een stickertje. Wie zoiets bedenkt…. In iedere wijn zit sulfiet, het is een natuurlijk bijproduct van de gisting. Het is net als op pindakaas zetten: bevat pinda’s. Je zou toch eens allergisch kunnen zijn voor pinda’s en per ongeluk pindakaas op je brood smeren…

En dan de documenten die er allemaal komen kijken bij het vervoeren van een partij wijn van het ene land naar het andere, geleidedocumenten genoemd. En rij vooral niet door Zwitserland, aangezien dat niet in de EU zit. De Zwitsers schijnen bij de grens zeer moeilijk te kunnen doen. Ik heb besloten voorlopig geen wijn gaan importeren, maar ik heb wel een boel geleerd die avond. Ik kan iedereen zo’n avond aanraden!

Tot slot nog een laatste stukje info: ooit schreef ik dat wijnen van onder de 2 euro niet kunnen. Ik vergat toen nog de accijnzen, die fors blijken. Voor gewone stille wijnen die tussen de 8.5% en 15% alcohol hebben moet per liter 0,592 euro betaald worden. Op een fles dus 44 cent. Trek dat af van die 2 euro en zie wat er nog overblijft voor fles, kurk, etiket, vervoer, marge, wijnmaker, druiventeler etc…. Zo ongeveer niets dus. Wijn van 2 euro of minder kan echt niet. Ik ben nu geneigd te zeggen dat wijn van 3 euro al op het randje is.

Categorie: En verder....

Lees Interacties

Reacties

  1. Domein Wilgenhaeghe zegt

    31 januari 2010 om 18:19

    Nou Mariella,

    Ik ben net begonnen met wijnimport (zie wilgenhaeghe.nl)

    Ik kan je nu al een hoop vertellen over het wel en wee 😉

    Druk in de slag met de douane momenteel. De eerste zending heb ik net binnen gekregen.

    Groet, Nick

  2. Mariëlla zegt

    1 februari 2010 om 12:44

    Goh, dit seminar was al 5 jaar geleden 😉 Sinds die tijd denk ik er zeker niet meer aan te gaan importeren. Mee te veel rompslomp met inderdaad de douane en zo! Veel sterkte met de uitbouw van jouw bedrijf.

  3. An zegt

    26 april 2010 om 13:14

    Wij zouden ook heel graag wijn gaan invoeren… Vanuit Italië. Meer tips zijn atlijd wekome op info@casadellalba.com

    Alvast bedankt!

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in