• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Sherry en shapas: aandacht voor bijzondere smaken

20 oktober 2015 door Mariëlla Beukers

ShapaWaar wijn lastig is, biedt sherry uitkomt. Knoflook, olijven, gedroogde tomaten, haring, ansjovis: allemaal ingrediënten met een hoog smaakgehalte, vaak lastig te combineren met wijn. Maar daar komt Don Jerez aangereden, en verslaat moeiteloos de concurrent! Geen windmolens, dit keer…

Met deze les ging ik vrijdag 16 oktober naar huis, na een geweldige proeverij van sherry en hapjes bij restaurant Zarzo in Eindhoven. Hier vond de aftrap voor Nederlandse bloggers plaats van een nieuwe internationale campagne ter promotie van sherry. Chef Andrian Zarzo, winnaar van de Copa Jerez 2015 in twee categorieën, en sommelier Randy Bouwer serveerden diverse stijlen sherry bij passende tapas.

Hoogtepunt van de campagne wordt de Internationale Sherryweek, gehouden van 2 tot 8 november. Over de hele wereld worden dan vergelijkbare proeverijen georganiseerd, alles om de versterkte wijn uit Jerez bij een groter publiek onder de aandacht te brengen. Gelukkig is sherry een uiterst veelzijdig product: er zijn tal van stijlen, van beendroog tot mierzoet. Persoonlijk hoef ik dan ook niet meer overtuigd te worden, en heb zelfs al mijn absolute favoriet ontdekt. Maar voor het grote publiek is dat anders. Meer over deze proeverij en mijn eigen ervaringen met sherry daarom tijdens de Sherryweek.

sherryweekDe campagne omvat verder meer dan proeverijen: er komt een online video, ontwikkeld in Nederland, maar waarschijnlijk internationaal ingezet. Wij mochten vrijdag al even kijken, en hebben hem unaniem goedgekeurd. Sherryliefhebbers en geïnteresseerden kunnen verder terecht op sherry.org/nl waar recepten, tips en achtergrondinformatie over de zeven stijlen van sherry gegeven wordt. Hier vind je ook een agenda met proeverijen en evenementen die in de Sherryweek georganiseerd worden. En hier kun je je eigen shapa aanmelden, je ultieme combinatie tussen een sherry en een tapa. Doe je de komende tijd mee aan sherry-activiteiten, gebruik dan in de social media de hashtags #sherryshapas, #sherryweek of #sherrylovers.

Mij tref je in de Sherryweek ook aan tijdens een spannende Twitter Tasting (#sherrytt) op 3 november om 19.00 uur. Samen met diverse andere internationale bloggers proef ik dan vijf zeer bijzonder sherry’s, van het type Palo Cortado. Wat dat is, leg ik in de Sherryweek uit.

De Sherryweek wordt in Nederland afgesloten met een presentatie op de beurs Gastronomie (9 en 10 november), waar een stand met sherry en shapas zal staan. Aanwezig is dan de vrouwelijke wijnmaker Paola Medina.

 

Categorie: Beleven, Proeven, Wijn & eten Tags: shapas, Sherry, sherrylover, sherryweek

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in