Waar wijn lastig is, biedt sherry uitkomt. Knoflook, olijven, gedroogde tomaten, haring, ansjovis: allemaal ingrediënten met een hoog smaakgehalte, vaak lastig te combineren met wijn. Maar daar komt Don Jerez aangereden, en verslaat moeiteloos de concurrent! Geen windmolens, dit keer…
Met deze les ging ik vrijdag 16 oktober naar huis, na een geweldige proeverij van sherry en hapjes bij restaurant Zarzo in Eindhoven. Hier vond de aftrap voor Nederlandse bloggers plaats van een nieuwe internationale campagne ter promotie van sherry. Chef Andrian Zarzo, winnaar van de Copa Jerez 2015 in twee categorieën, en sommelier Randy Bouwer serveerden diverse stijlen sherry bij passende tapas.
Hoogtepunt van de campagne wordt de Internationale Sherryweek, gehouden van 2 tot 8 november. Over de hele wereld worden dan vergelijkbare proeverijen georganiseerd, alles om de versterkte wijn uit Jerez bij een groter publiek onder de aandacht te brengen. Gelukkig is sherry een uiterst veelzijdig product: er zijn tal van stijlen, van beendroog tot mierzoet. Persoonlijk hoef ik dan ook niet meer overtuigd te worden, en heb zelfs al mijn absolute favoriet ontdekt. Maar voor het grote publiek is dat anders. Meer over deze proeverij en mijn eigen ervaringen met sherry daarom tijdens de Sherryweek.
De campagne omvat verder meer dan proeverijen: er komt een online video, ontwikkeld in Nederland, maar waarschijnlijk internationaal ingezet. Wij mochten vrijdag al even kijken, en hebben hem unaniem goedgekeurd. Sherryliefhebbers en geïnteresseerden kunnen verder terecht op sherry.org/nl waar recepten, tips en achtergrondinformatie over de zeven stijlen van sherry gegeven wordt. Hier vind je ook een agenda met proeverijen en evenementen die in de Sherryweek georganiseerd worden. En hier kun je je eigen shapa aanmelden, je ultieme combinatie tussen een sherry en een tapa. Doe je de komende tijd mee aan sherry-activiteiten, gebruik dan in de social media de hashtags #sherryshapas, #sherryweek of #sherrylovers.
Mij tref je in de Sherryweek ook aan tijdens een spannende Twitter Tasting (#sherrytt) op 3 november om 19.00 uur. Samen met diverse andere internationale bloggers proef ik dan vijf zeer bijzonder sherry’s, van het type Palo Cortado. Wat dat is, leg ik in de Sherryweek uit.
De Sherryweek wordt in Nederland afgesloten met een presentatie op de beurs Gastronomie (9 en 10 november), waar een stand met sherry en shapas zal staan. Aanwezig is dan de vrouwelijke wijnmaker Paola Medina.