Zeg Portugal en maar weinig mensen zullen – in Nederland tenminste – denken aan goede rode tafelwijn. Het is als Port-land dat Portugal in Nederland anno 2006 bekendheid geniet, hoezeer de rode tafelwijn ook in opkomst is. In het land zelf is dat natuurlijk anders. Al eeuwen wordt in heel Portugal gewone rode wijn gemaakt, voor eigen consumptie maar ook voor export naar (voormalige) koloniën bijvoorbeeld.
Vooral tijdens de oorlogen met Frankrijk, wanneer Engelsen of Nederlanders afgesneden waren van de wijnvoorraden in bijvoorbeeld Bordeaux, werd vaak uitgeweken naar Portugal.
In de productie speelden en spelen vooral grote handelaren een belangrijke rol, veel meer dan afgebakende zones en zelfstandige wijnproducenten. Tot de jaren ’70 van de vorige eeuw waren er dan ook maar vijf gebieden waar wijn van gecontroleerde herkomst vandaan kwam: Dão, Muscatel de Setubal, Colares, Carcavelos en Bucelas (de laatste drie rond Lissabon). Handelaren kochten (en kopen) druiven op in heel Portugal en maken daar wijn van in allerhande kwaliteiten, volgens wens en smaak van hun grotere afnemers. Eén zo’n handelsfirma is van de familie Guedes. In 1870 werd Manoel Pedro Guedes producent van gebottelde wijnen. Hij introduceerde vernieuwingen in de wijngaard en hield zich ook bezig met de selectie van druiven, om de kwaliteit van de wijnen te controleren en garanderen. Het familiebezit was geconcentreerd rond het landgoed Quinta da Avelada in de Dourovallei tussen Oporto en Penafiel. In 1947 werd daar de Sociedade Agricola e Comercial da Quinta da Aveleda opgericht, om het beheer van het landgoed en de wijnproductie te structureren. Exporten naar Brazilië en Afrika namen als gevolg hiervan sterk toe en er werd een Franse oenoloog aangesteld als consultant. Tot slot werden een aantal merknamen ingesteld, waaronder Casal Garcia, bekend van de Vinho Verdes (waarover in een andere blog later meer).
Het bedrijf is sinds 1947 sterk blijven investeren in technologie en menselijk potentieel, waardoor de verkopen zijn blijven stijgen. Anno 2006 behoort Quinta da Aveleda tot een van de drie grootste nationale wijnbedrijven van Portugal en het is één van de modernste en efficiëntste in het gebied.
Quinta da Avelada bezit eigen wijngaarden waarvan voornamelijk Vinho Verde gemaakt wordt. Het bedrijf ligt dan ook in Vinho Verde-gebied. In de merklijnen komen echter ook wijnen uit het zuidelijker gelegen Estremadura voor, waarvoor de druiven worden aangekocht.
Gisteren dronk ik bij de barbecue een Avelada Vinho Regional Estremadura, Tinto 2001. Een simpele rode wijn, gemaakt van de druivenrassen Tinta Roriz, Castelão Francês, Tinta Miúda en Camarate. Deze rode wijn rijpt enige maanden op eikenhouten vaten, wat je onmiddellijk ruikt in het glas. Een stevige vanillelucht, die gelukkig na enige tijd wel fraai harmonieert met de wijn. Verder veel fruitige aroma’s, een mooie helderrode kleur, kortom gewoon een aangename wijn zonder nu heel bijzonder te zijn. Uitstekend geschikt als huiswijn voor een gewoon Portugees restaurant. In onze eigen classificatie een type 2: prima, blij als ik dit op een feestje krijg.
De wijnen van Quinta da Avelada worden geïmporteerd door Schouten Wijn & Gedistilleerd Import b.v. en zijn verkrijgbaar bij onder andere Mitra en Dirk III.