• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Simpelweg wijn: Metairie, voor in de kroeg!

11 juli 2013 door Mariëlla Beukers

2013-05-14 18.33.34Als wijnschrijver kun je het soms tamelijk hoog in je bol hebben: altijd maar dat verhaal achter wijn willen vertellen, bij voorkeur van dat ambachtelijke boertje dat zijn druiven nog met de voeten perst. Maar soms moet je gewoon toegeven dát er helemaal geen verhaal is. Of in ieder geval, geen spannend verhaal. En zijn die wijnen daarom minder lekker, of zelfs minder goed? Nee, dat hoeft helemaal niet.

Recent kreeg ik een reeks wijnen toegezonden, met het verzoek ze te proeven en mijn mening te geven. Het waren er acht, in wit en rood, alleen van het label Metairie en allemaal uit de Languedoc. Binnen dat label waren er twee lijnen: Les Chênes en Barriques. Diverse druiven waren vertegenwoordigd: merlot, chardonnay, cabernet sauvignon, pinot noir en viognier bijvoorbeeld. Of de duoblends sauvignon-chardonnay, cinsault-syrah (rosé) en syrah-mourvèdre (rood). De jaargangen waren 2011 en 2012.

We hebben ze allemaal geproefd, en voorzien van een passende maaltijd. En ze bleken allemaal goed, zij het niet echt spannend. Sterker nog, gewoon doordeweeks, om zonder al te veel aandacht weg te werken. Onze notities luidden voor alle wijnen ongeveer als: ‘frisfruitig, friszuur, prettig, makkelijk, simpel, soepel, korte afdronk, verder prima wijn’. Slechts bij één wijn waren we tamelijk uitgesproken: de cabernet sauvignon vonden we toch meer bramensap met alcohol dan wijn.

2013-05-14 19.40.39Maar geef mij zo’n wijn in het café! Meestal drink ik bier in de kroeg, maar als het dan toch wijn moet zijn, dan het liefst zo’n Metairie. Andere goede gelegenheden om Metairie te drinken zijn (muziek)festivals bijvoorbeeld, of barbecues met de hele buurt. Van die momenten waarop je best trek hebt in iets wijnigs, maar het ook weer niet zoveel om het lijf hoeft te hebben. En een verhaal hoef je dan al helemaal niet. Dat zit dan ook helemaal niet achter deze wijnen. Metairie wordt gemaakt door een grote naam uit de Languedoc, Luc Pirlet. Vooral volumes, prijs en kwaliteit zijn belangrijk, uiteraard in de juiste verhouding. Bij de Barriques-lijn is wat houtinvloed te merken, maar nergens te veel. De Chênes-wijnen zijn vooral veel fruit, weinig poespas.

Voor de liefhebbers is er inmiddels ook een Facebook-pagina, waar binnenkort de verkoopadressen te vinden zijn.

 

 

 

 

Categorie: Proeven Tags: Frankrijk, Languedoc, Metairie

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in