• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Slurp! 001

26 december 2009 door Mariëlla Beukers

Met een ludieke slurpactie werd het boek op Manuscripta aangekondigd: Slurp! Eten, drinken en zelf wijn kopen in Frankrijk van Ilja Gort. Het persbericht waarin het boek werd aangekondigd, ging ook al over slurpen: ‘Nederlander slechte wijnproever’, luidde de kop. Volgens Gort is het droevig gesteld met de smaakbeleving van de Nederlander: we slurpen namelijk te weinig als we wijn drinken. En slurpen is nodig om wijn goed te proeven.
Op zijn website zette hij een enquête op, waarvan de resultaten in datzelfde persbericht gepresenteerd werden.

Bij lezing van het betreffende boek blijkt het echter nauwelijks over slurpen te gaan, maar vooral over ‘vier seizoenen tussen de Franse druiven’. En dat levert een fraai plaatjesboek op, met veel sfeervolle foto’s van het werk in en om Château de la Garde. Tussen de foto’s door levert Ilja op zijn bekende hilarische wijze commentaar. Daarnaast geeft hij her en der nog wat tips voor restaurants die hij door het jaar heen bezocht. In de teksten herkent de oplettende lezer overigens diverse digitale nieuwsbrieven die Gort het afgelopen jaar verstuurde. (Dat wordt keurig in het colofon genoemd.)

Ik heb me in het verleden wel eens afgevraagd waarom er ieder jaar toch weer nieuwe wijnboeken verschijnen. Op een gegeven moment is toch alles al verteld en uitgelegd? Ook dit nieuwe boek van Gort voegt niets toe aan wat er allemaal al over wijn geschreven is. Daarvoor moet je het boek dus niet kopen. Maar als je een leuk boek zoekt om iemand cadeau te geven of als je dol bent op de wijnen en/of boeken van Gort, dan is het heel aardig. Mooi vormgegeven, prachtige foto’s, puntige, grappige teksten en een bescheiden prijs.

Op de rug van Slurp! staat het nummer 001, wat suggereert dat Gort ook nog een 002 enz.. . in de pen heeft zitten. Volgend jaar is er in ieder geval zeker wat te vertellen: Michel Rolland is adviseur van Château de la Garde geworden. Hieronder interviewde ik Gort enige weken terug, voor het blad van zijn Nederlandse importeur De Wijnbeurs. Misschien dat 002 dan ook wel ‘Vier seizoenen in de kelder’ gaat heten. Eerlijk gezegd kijk ik best uit naar dat boek. Dan horen we misschien meer over het experiment waarover we op Foodlog zo lekker hebben gebakkeleid….

Ilja Gort, Slurp! Eten, drinken en zelf wijn kopen in Frankrijk, A.W. Bruna Uitgevers 2009, isbn 978 90 22996751, prijs
€ 14,95. Verkrijgbaar bij boekhandel en Bol.com.

Categorie: Wijngeschiedenis Tags: wijnboeken

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in