• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

De smaak van Bardolino

28 augustus 2013 door Mariëlla Beukers

Le NogareBardolino aan het Gardameer is vooral bekend door de wijnen die hier vandaan komen. Elk jaar trekt dit kleine stadje daarom ook vele wijntoeristen. Behalve met wijn kun je je smaakpapillen ook prikkelen met heerlijke lokaal geproduceerde olijfolie en met ijs.

De wijnen van deze streek
Veel wijnliefhebbers gaan speciaal op vakantie naar Italië om de lokale wijn te proeven. De wijn uit deze streek is eigenlijk niet zo heel bekend in Nederland. Jammer, want de wijn uit deze streek is fris en fruitig. De Italianen houden voornamelijk van de droge rode Bardolino.

De echte Bardolino wordt gemaakt van corvina en rondinella- druiven. De wijn krijgt pas een Denominazione di Origine Controllata e Garantita (de hoogste kwalificering voor wijn) als meer dan 40% van de wijn uit deze druiven bestaat. Deze druiven zorgen namelijk voor de specifieke smaak waar de Bardolino bekend om staat.

Het wijnmuseum
Als je op een camping bij het Gardameer verblijft, dan is het leuk om eens het wijnmuseum van Bardolino te bezoeken. Hier kun je een kijkje nemen in de geschiedenis van de Italiaanse wijn en ontdek je hoe de Bardolino-wijn wordt geproduceerd. Uiteraard zit er een proeverij aan vast en kun je onder begeleiding van een sommelier de verschillende smaken leren herkennen van de wijnen van de corvina- en rondinelladruiven.

Eeuwen oude olijfolie
Mensen die voor het eerst in Italië komen en lokaal geproduceerde olijfolie proeven, ervaren dat er een ontzettend groot verschil is tussen verschillende soorten olijfolie. In deze streek wordt al eeuwen lang olijfolie gemaakt en dat kun je zien, horen en proeven bij de verschillende proeverijen. Deze zijn dan ook zeker de moeite waard om te bezoeken.

In Bardolino staat ook een olijfolie museum. Uiteraard kun je hier ook olijfolie proeven, maar het museum richt zich meer op de geschiedenis en de productie van de olijfolie.

Cristallo
Naast wijn en olijfolie heeft deze stad nog een andere bekende smaakmaker: ijssalon Cristallo. Volgens de Italianen vind je hier het lekkerste ijs in het noorden van Italië. Deze ijssalon bestaat al sinds 1969 en sindsdien heeft het naam gemaakt met de zelfgemaakte ijscoupes. De ijssalon is ingericht als een klein koffiehuis en je vindt hier een mengelmoes van toeristen en Italiaanse ijsliefhebbers.

[Ingezonden bericht]

 

Categorie: Nieuws Tags: Bardolino, corvina, rondinella, Wijntoerisme

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in