• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Smaak. Een bitterzoete verkenning

8 juli 2015 door Mariëlla Beukers

Mathys_Smaak_LREr zijn heel wat hoekjes omgevouwen in Smaak. De ondertitel van dit boek van literair en culinair journalist Kathy Mathys luidt ‘Een bitterzoete verkenning’, maar voor mij was het meer een bitterzoete herkenning. Zoveel herkenbare observaties, zoveel prachtige opmerkingen, zoveel gedeelde ervaringen ook, die deden lezen en herlezen, nadenken en glimlachen.

In Smaak, dat dit voorjaar verscheen bij De Bezige Bij, maakt Mathys een zintuiglijke reis door het rijk van de smaak, met aandacht voor wetenschap, psychologie, kunst en literatuur. In elf hoofdstukken gaat ze ons hele smaakpalet langs: Eerste verlangens, Zoet, Zout, Zuur, Bitter, Umami, Vettig, Puur, Pittig, Onsmakelijk en Laatste verlangens. Er komt van alles aan bod: wat is de smaak van de kindertijd, van de liefde? Kun je heimwee hebben naar smaken die je nooit hebt geproefd? Welke rol spelen tastzin, geur en zicht bij het eten?

Ook voor wijnliefhebbers is er veel te genieten in Smaak. Ik leerde bijvoorbeeld dat tannines niet geregistreerd worden door de bitterreceptoren in de mond, maar door het trigerminale zenuwstelsel, ‘dat naar onze hersenen loopt en er ook voor verantwoordelijk is dat chilipepers ‘branden’ in de neus. Dus eigenlijk is het tastzin die op dat moment werkzaam is, niet ons smaakzintuig.’ Oftewel: je voelt tannines meer dan je ze proeft. Zeker weten, maar nooit zo over nagedacht.

Of over het in woorden vatten van smaaksensaties, wat wij wijnschrijvers maar al te vaak proberen, maar wat o zo vaak vervalt in clichés. ‘Ik hou van schrijvers die de zintuigen verhaspelen, die de geur van een steak vergelijken met de klank van een trompet.’

Geen recepten vind je in Smaak, en ook geen doorwrochte vertogen, maar een aaneenschakeling van herinneringen, observaties, weetjes, feitjes, betekenissen en verklaringen. Het boek legt daarom makkelijk weg, maar vraagt er ook telkens weer om om op te pakken en verder te lezen. Op vakantie kon het boek helaas niet mee – het paste gewoon niet meer in de bagage. Maar twee weken lang heb ik me kunnen verheugen op het restantje van het boek dat nog op me lag te wachten. En nu het uit is, wil ik het eigenlijk weer herlezen.

Kathy Mathys (1972) is literair en culinair journalist. Zij schrijft over Engelstalige literatuur voor De Standaard der Letteren en was lid van de jury’s van de AKO Literatuurprijs en de Gouden Uil. Haar eerste stukken over eten schreef zij voor De Tijd. Daarna werd zij vaste medewerker van Bouillon Magazine. Zij werkt ook als schrijfdocent en geeft in binnen- en buitenland lezingen over eetcultuur.

Kathy Mathys, Smaak. Een bitterzoete verkenning, De Bezige Bij 2015, 400 p., prijs € 22,50, ISBN 978 90 8542 535 9

Categorie: Beleven, Nieuws Tags: Kathy Mathys, Smaak, wijnboeken

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in