• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Snoeien na Sint Vincentius

22 januari 2007 door Mariëlla Beukers

Snoeien stond er dit weekend op het programma, maar de regen en de wind staken daar een stokje voor. Met een aantal leden van het Utrechts Wijnmakers en Wijngaardeniersgilde waren we van plan de grote druivenhaag langs de Kromme Rijn aan te pakken. Uiteraard volgt een verslag zodra we wèl aan de slag gaan.

Eigenlijk is het wel goed dat we niet gegaan zijn: traditioneel wordt er namelijk pas gesnoeid na 22 januari, de naamdag van Sint Vincentius, patroonheilige van de wijnbouwers. Vooral in de Bourgogne en de Champagne wordt deze dag nog uitgebreid gevierd, met processies, missen en feestmalen. Talrijk zijn ook de kerkjes die in bijvoorbeeld de Champagne aan Saint Vincent gewijd zijn, en van de overgebleven relieken kun je meer dan één skelet samenstellen…

Hoe Vincentius, een diaken in Saragossa, patroonheilige van de wijnbouwers is geworden, is tamelijk duister. Verklaringen tieren welig, en variëren van een verband tussen vin en Vincentius tot een link tussen de druivenpers en de martelwerktuigen die Vincentius’ dood in 304 bewerkstelligden. Want Vincentius was een klassieke heilige, zo eentje die pal stond voor het geloof en onder helse pijnen stierf onder de handen van zijn vervolgers.

Het snoeien wordt soms in verband gebracht met de ezel van Vincentius, die lekker op wijnrankjes zou hebben gekauwd. Overigens kennen we dat verhaal ook over Sint Maarten.

Spreekwoorden zijn er in Frankrijk ook over Saint Vincent en de wijnbouw. Ik kreeg ze niet allemaal betekenisvol vertaald, suggesties zijn welkom!

Si le jour de la Saint-Vincent, le soleil luit comme un chapeau, on aura du vin plein le tonneau.
Als op de dag van Saint Vincent de zon schijnt als een hoed, zijn de wijntonnen straks goed gevoed.

Si le jour de la Saint-Vincent est trouble, il met le vin au double.

À la Saint-Vincent, le vin monte aux sarments. S’il gèle, il en descend.

Prends garde au jour de Saint-Vincent, car si ce jour tu vois et sens que le soleil soit clair et beau, nous avons plus de vin que d’eau.
Neem goed acht van de dag van Saint Vincent: als je die dag ziet en merkt dat de zon helder is, hebben we meer wijn dan water.

En het snoeien: dat wacht tegenwoordig niet meer op Saint Vincent. Vaak wordt al in december begonnen met het onderhoud van de wijnstokken.

.

Categorie: Proeven, Wijnmaken en wijngaard

Lees Interacties

Reacties

  1. maarten zegt

    22 januari 2007 om 20:42

    Dat wist ik niet, van Sint-Vincent!

  2. Hans Voorn zegt

    29 januari 2007 om 16:12

    Ik dacht dat men altijd de hele winter door snoeide. Maar met dit warme weer gaat dat sowieso wel goed natuurlijk.

    Ik ben benieuwd of de knoppen er al aan zitten, want dat is niet goed dan natuurlijk, die kunnen nog weer bevriezen.

    Groet, Hans
    http://www.buyyourwine.nl

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in