Op een schilderij van Jean-Francois de Troy, De oesterlunch, uit 1735, afgebeeld in het Vinseum in Vilafranca del Penedès, trof ik een intrigerend détail. De wijnglazen die aan tafel gebruikt werden, lagen in soepkommetjes! Ik zag dit nooit eerder. Waarom zouden die glazen op die manier op tafel aanwezig zijn? Zijn de kommetjes gevuld met water, en kun je daar je glas mee spoelen? Zijn de kommetjes eerder gebruikt om de vingers te wassen, en gaf je zo aan dat je klaar was met eten?
Lizet Kruyff zegt
Intrigerend, voor zover ik kan zien liggen niet in alle kommetjes glazen. Het kan ook een schildersoefening zijn, om het verschil in materiaal mooi te kunnen weergeven, het hoeft niet een 'echt' gebruik te zijn, het kan zelfs een incident zijn. Komt het vaker voor? Ik zal er eens op letten! De man heeft meer eetmomenten geschilderd.
Mariëlla zegt
Nee, niet in alle kommetjes liggen glazen, dat klopt. Maar wel in meer dan een, als je het hele schilderij bekijkt. Ik ga er ook op letten. Het schilderij heeft bovendien ook weer een prachtige wijnkoeler, weer één voor de database 🙂
Lizet Kruyff zegt
Jazeker, prachtige koeler voor de champagneflessen, twee als ik het wel heb staan er in. En de oesters op zilveren? tinnen? schalen worden gekoeld op emmers gevuld met ijs.