• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Soepkom met glas

18 juni 2010 door Mariëlla Beukers


Op een schilderij van Jean-Francois de Troy, De oesterlunch, uit 1735, afgebeeld in het Vinseum in Vilafranca del Penedès, trof ik een intrigerend détail. De wijnglazen die aan tafel gebruikt werden, lagen in soepkommetjes! Ik zag dit nooit eerder. Waarom zouden die glazen op die manier op tafel aanwezig zijn? Zijn de kommetjes gevuld met water, en kun je daar je glas mee spoelen? Zijn de kommetjes eerder gebruikt om de vingers te wassen, en gaf je zo aan dat je klaar was met eten?

Categorie: En verder.... Tags: Wijngerei, wijngeschiedenis

Lees Interacties

Reacties

  1. Lizet Kruyff zegt

    19 juni 2010 om 09:12

    Intrigerend, voor zover ik kan zien liggen niet in alle kommetjes glazen. Het kan ook een schildersoefening zijn, om het verschil in materiaal mooi te kunnen weergeven, het hoeft niet een 'echt' gebruik te zijn, het kan zelfs een incident zijn. Komt het vaker voor? Ik zal er eens op letten! De man heeft meer eetmomenten geschilderd.

  2. Mariëlla zegt

    19 juni 2010 om 12:22

    Nee, niet in alle kommetjes liggen glazen, dat klopt. Maar wel in meer dan een, als je het hele schilderij bekijkt. Ik ga er ook op letten. Het schilderij heeft bovendien ook weer een prachtige wijnkoeler, weer één voor de database 🙂

  3. Lizet Kruyff zegt

    19 juni 2010 om 14:57

    Jazeker, prachtige koeler voor de champagneflessen, twee als ik het wel heb staan er in. En de oesters op zilveren? tinnen? schalen worden gekoeld op emmers gevuld met ijs.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in