Een kijkje nemen in andermans huis, keuken of kelder blijft altijd fascinerend, zeker als het huis bewoond is geweest door beroemdheden. En helemaal door beroemdheden die hun privé-leven zwaar hebben afgeschermd. Gisteren heb ik dan ook lopen genieten tijdens de bezichtiging van Paleis Soestdijk, tussen 1937 en 2004 de woning van prinses en later koningin Juliana en prins Bernhard. Dankzij de verhalen van onze gids, een gepensioneerde geschiedenisleraar, heb ik me geen moment verveeld, en de goede man wist zelfs de pubers bij de les te houden!
Uiteraard was het bezoek aan de echte privé-vertrekken het leukst: naast de werkkamers van het paar en de eetkamer mochten we ook een kijkje nemen in de keuken, twee serviezenkamers én de witte- en de rodewijnkelder. Jawel, twee verschillende kelders waren er, één voor wit en champagne, één voor rood. Driemaal raden waar de witte wijnkelder, die natuurlijk koel moest zijn, zich bevond: … onder het bordes, datzelfde bordes van de defilés op Koninginnedag. Uiteraard lag er geen fles Corton Charlemagne of Cuvée Louise (de favoriete wijnen van de prins) meer en waren de betonnen vakken leeg, maar dat mocht mijn pret niet drukken. In de rode wijnkelder was nog minder te zien, daar was nu de garderobe gemaakt. Deze ruimte was echter vrij groot en moet een indrukwekkende hoeveelheid wijn hebben kunnen bevatten. Er hebben hoogst waarschijnlijk vooral rode Bourgognes en Bordeauxs gelegen, maar zeker weten zullen we dat nooit. Of zouden er ook wel eens Oostenrijkse zoetigheden uit Lech meegenomen zijn?
Het is namelijk een vrij groot ‘geheim’ wat de leden van de koninklijke familie het liefst eten en drinken. Van Bernhard is nog het meest bekend: de verhalen over zijn rose champagnes (Cuvée Louise van Pommery) en witte Bourgognes (Corton Charlemagne, recent nog beschreven in Legendarische wijnverhalen) zijn legio. In het ‘fotokookboek’ Eten met de Oranjes, van culinair journaliste Anne Scheepmaker, wordt een poging gedaan op te sommen wat we weten van de culinaire voorkeuren van Beatrix en haar familie. Dat is bar weinig, en stemt bovendien niet tot vrolijkheid. Culinaire genoegens lijken aan het hof geen grote plaats in te nemen, en originaliteit al helemaal niet. Uiteraard keek ik in het boek allereerst of er ook iets over de wijnvoorkeuren werd gemeld, maar meer dan de wijnkeuzes bij staatsbanketten kwam ik niet te weten. Die wijnkeuzes zijn heerlijk voorspelbaar en traditioneel: witte Bourgognes, rode Bordeaux en champagne worden geserveerd. Met de komst van Maxima zie je verder af en toe een Argentijnse wijn op de kaart staan, en dat is het dan (op die ene Riesling in 1948 na…).
Eten met de Oranjes is verder een heel leuk boek over een onderwerp dat zeker aandacht verdient: eten en drinken, de keuze van voedsel en de bereidingswijzen horen anno 2007 naar mijn idee absoluut tot de cultuur van een land, en binnen die cultuur heeft de eerste familie nog altijd een voorbeeldfunctie. Dat is dan waarschijnlijk ook gelijk de reden dat we er zo weinig over horen: stel nu dat Beatrix graag als aperitief een Prosecco neemt, dan zal dat ongetwijfeld gevolgen hebben voor de consumptie van Prosecco, wat misschien weer ten koste gaat van andere bubbelwijnen…..
Slechts één punt van kritiek op de auteur van het boek: ze weet helaas weinig van wijn! Volgens Anne Scheepmaker wordt de Cuvée Louise Pommery Rosé namelijk gemaakt door LVMH (moet zijn Vranken-Pommery) en komen de druiven ervoor uit Aloxe-Corton, waar ook de favoriete wijn stille wijn van de prins vandaan komt, de Corton Charlemagne. Dat laatste is correct, maar met druiven uit Aloxe-Corton zou de Cuvée Louise helaas een Crémant de Bourgogne zijn, en geen champagne. Aloxe-Corton ligt in de Côte de Beaune, Bourgogne; de druiven voor de Cuvée Louise komen uit Avize, Cramant en Ay, in de bekende Côtes des Blancs onder Reims, en uit Bouzy, eveneens in de buurt van Reims. De rose champagne wordt op de traditionele wijze gemaakt, door witte wijn van chardonnay (met grand cru-druiven uit Avize en Cramant) te mengen met rode wijn van pinot noir (uit Ay). Bovendien wordt er ook rode wijn uit Bouzy (eveneens pinot noir) aan toegevoegd.
Voor een culinair journaliste toch een pijnlijke fout, ben ik van mening!
Anne Scheepmaker, Eten met de Oranjes, een fotokookboek, ANP Foto/Nieuw Amsterdam Uitgevers, prijs € 19,95
Chalias zegt
Eten met de Oranjes is verder een heel leuk boek over een onderwerp dat zeker aandacht verdient: eten en drinken, de keuze van voedsel en de bereidingswijzen horen anno 2007 naar mijn idee absoluut tot de cultuur van een land, en binnen die cultuur heeft de eerste familie nog altijd een voorbeeldfunctie.
Vandaag ga ik rode bietjes met een uitje en wat azijn, aardappels en varkenskarbonden eten. Dit laat ik begeleiden met een groot glas leidingwater.
Morgen eet ik boerenkool met bacon, worst en mostard en wederom een groot glas leidingwater.
Ben ik nu uitgeschakeld om ooit tot de culinair leidende eerste families van dit land te gaan behoren? Of zijn we met dit boek voor de zoveeltste keer weer in sprookjesland aangeland?