• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Spätburgunder oogsten

14 oktober 2010 door Mariëlla Beukers

spb1

Het viel ons best mee, dat oogsten van druiven. Maar we hadden dan ook het weer en de hulp van ervaren Poolse arbeiders mee 🙂 Druiven plukken deden we in Herxheim am Berg in de Pfalz, bij Weingut Gabel. Dit wijngoed bezit 20 ha. wijngaard, verspreid over diverse hellingen in verschillende dorpen in de omgeving.

spb2
Afgelopen vrijdagmiddag plukten Nico en ik Spätburgunder, de laatste die nog hingen: een tikje onrijp en hier en daar met een enkele aangetaste bes ertussen. Eerder al waren de supergezonde druiven geoogst. Wat wij gingen plukken was bestemd voor de Spätburgunder Sekt Brut Rosé.

spb3
Rij voor rij werkten we af. De druiven gingen in een emmer, de emmers werden geleegd in kleine kratjes die op een tractor gestapeld waren. De harde werkers lieten mij als enige vrouw niet snel zelf een emmer legen….

We werkten gestaag door. Gelukkig hingen de druiven ter hoogte van onze middel, dus erg veel bukken was er niet bij. Het was eigenlijk wel heerlijk zo, buiten te lopen en de rijen af te werken.spb4
Na enkele uren waren de druiven op, en spoelden we onze plakkerige scharen en handen af onder een kraantje van een jerrycan in één van de personenbusjes. Terug op het weingut hielp Nico de kelderhulpen met afstapelen. Ondertussen namen de Poolse werkers, al twintig jaar ieder jaar bij Gabel te vinden rond de druivenoogst, al weer een volgende wijngaard onder handen.spb5
De kistjes werden geleegd in de pers, die helemaal schoon stond te wachten. Toen alle druiven in de pers zaten, werd deze gestart, en stroomde het sap in de bak onder de pers. Vervolgens werd de most met slangen weggeleid naar een gereedstaande metalen tank, waar de gisting kon beginnen. En die zal inmiddels wel stevig onderweg zijn!

sp6

spb6

 

 

Categorie: Wijnmaken en wijngaard Tags: Duitsland

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in