• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

SpritzOne: bruisend aperitief uit de Veneto

7 juli 2009 door Mariëlla Beukers

Een eeuwenoude traditie uit de Veneto herleeft, aldus de Nieuwsbrief van de producent Moletto. Bij het familiebedrijf Moletto maken ze veel verschillende wijnen, van stille tot mousserende, rode tot witte en droge tot zoete. Het bedrijf is gevestigd in het uiterste oosten van de provincie Veneto, tegen Friuli aan.
Als uitbreiding op het gangbare assortiment creëerde zoon Giovanni Stival, wijnexpert van Moletto, een laagalcoholisch aperitief op basis van Prosecco, SpritzOne genaamd.
Recent kreeg ik een proeffles SpritzOne toegezonden van de importeur. Afgelopen zondag, op die warme lome middag, besloot ik de fles, ijskoud gekoeld, mee te nemen naar vrienden. Het leek me de perfecte start van een gezellige middag: een aperitief met bubbels, slechts 7% alcohol, knaloranje van kleur, goed te combineren met knabbels, olijven en zoutjes en ook nog eens feestelijk te serveren met een schijfje sinaasappel en veel ijsblokjes. Dit alles natuurlijk volgens de informatie van de producent.

En de producent had gelijk. De kleur – knaloranje – suggereert eigenlijk dat je met een zoet drankje te maken zult krijgen. Dat is gelukkig niet het geval: even lijkt de SpritzOne zoet in de mond, maar al snel komt een prettige droogheid en bitterheid boven. Mijn vrienden vergeleken het met crodino (wat ik zelf niet ken). Het is erg lastig de smaak te beschrijven. Duidelijk is de ‘wijnige’ achtergrond van het drankje te onderscheiden, maar de fles vermeld dat er ook smaakstoffen zijn toegevoegd. Wat precies, daar ben ik nog niet achter. Bij de kaaskoekjes (zelf maken, van bloem, kaas en ei) combineerde het inderdaad prima, en in de warmte was het een uitstekende dorstlesser. Zeker in een gewoon limonadeglas met veel ijsblokjes en een schijfje citroen.

Het verhaal achter SpritzOne is de moeite waard. Toen de Veneto, het gebied in noordoost Italië rondom Venetië, een eeuw geleden nog onder Oostenrijks-Habsburgse heerschappij stond, dronk men voor de maaltijd graag een mousserende wijn waaraan water was toegevoegd. Hier komt de naam ‘spritz’ vandaag. In de loop van de tijd ontwikkelde het drankje zich tot een ‘echt’ aperitief en veranderde het recept. Vanuit de Veneto is de ‘spritz’ over Italië verspreid en is nog altijd zeer populair onder jongeren, vooral in de steden. Met dit alles in gedachten ging Giovanni Stival aan de slag om een drankje te maken voor de jongeren van nu, die ook nog achter het stuur moeten na het ‘spritz uur’. Hij creëerde SpritzOne, met maar 7% alcohol.
Opvallend aan SpritzOne is behalve de kleur ook nog de fles: een hoekige vormgeving die doet denken aan de jaren ’70, helaas wel met een kunstkurk. In sommige landen heeft SpritzOne al een eigen website. In Nederland wordt het drankje sinds kort geïmporteerd door Cavad’Or in Hoevelaken. Ik ben benieuwd waar ik het voor het eerst tegen ga komen.

Categorie: Meer dan wijn Tags: Italië, Wijnmomenten

Lees Interacties

Reacties

  1. Natasha ter Haar zegt

    8 juli 2009 om 08:32

    Wat grappig dat je hierover schrijft. Ik heb laatst weer heel wat Spritz verorberd in Italie, heerlijk dat bittertje met het hete weer. Ik ken het drankje pas sinds vorig jaar uit Verona. Een keer aan de ober gevraagd wat dat leuke oranje drankje toch was wat iedereen dronk. In Italie mixen ze Aperol, Martini, sodawater en een scheutje prosecco. Je zou denken dat het in NL ook wel aan moet slaan, dat oranje:)

  2. Merlies zegt

    8 juli 2009 om 11:33

    Als je meer van bitter houdt, laat de martini achterwege, gebruik alleen prosecco ( goede kwaliteit) een beetje sparood en campari en garneer met een schijfje sinaasappel! Succes verzekerd!

  3. Hopla zegt

    8 juli 2009 om 13:26

    SpritzOne is in ieder geval bij restaurant Vuur in Baarn te bestellen. Heb het daar laatst heerlijk op het terras gedronken. Vond het erg lekker!

  4. Ariane zegt

    8 juli 2009 om 20:02

    In Herberg de Ketel en de Kurk schenken we wel eens Vin d'Orange. Dit drankje lijkt ook wel wat op SpritzOne. Ik meen me te herinneren dat degene die ons dat recept gaf ons afried om er olijfjes bij te serveren?
    Het lijkt mij eerlijk gezegd ook geen goede combinatie, dat bittere citrussmaakje met zoute olijven.
    Maar wie was dat toch, degene die ons dat recept gaf….?

  5. Mariëlla zegt

    9 juli 2009 om 08:36

    @Ariane: dat was Lucette Faber op Foodlog. Het is een oud-Provencaals recept.

  6. Hans en Anne zegt

    12 juli 2009 om 10:08

    SpritzOne is ook te koop bij Delizioso een leuke delicatessenzaak met kookstudio te Veenendaal.
    Dat scheelt weer kun je SpritzOne ook thuis met je vrienden drinken.
    en spritzOne met olijven is echt wel een combinatie hoor.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in