• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

St. Maarten

11 november 2006 door Mariëlla Beukers

Vandaag is het St. Maarten, en vanavond zullen er bij ons in Utrecht weer groepjes kinderen langs de deur komen met lampions en liedjes. De bedoeling is dat ze er iets lekker voor krijgen, voor die aandoenlijke liedjes.

Wat heeft St. Maarten met wijn te maken, vraag je je misschien af? Tegenwoordig niet veel meer, of je moet vanavond een lekkere pan bisschopswijn willen maken.


In de Middeleeuwen alles, en zeker in Utrecht. Want vanaf St. Maartensdag, 11 november, mocht de nieuwe wijn verkocht worden en was er eindelijk weer eens iets fatsoenlijks te drinken. Er werd op de dag van de patroonheilige van de stad ook gefeest op de St. Maartenskermis, waarbij al het ‘lagere volk’ zich eens lekker kon bezatten.

Van stadswege werd er die dag wijn uitgedeeld, onder andere aan de schutters van de schutterij en aan de stadsspeellieden. Waarschijnlijk hielden de schutters die dag een wedstrijd of oefening. Het ging niet om kleine hoeveelheden wijn: de schutters kregen ieder een take, 4,25 liter, de oversten en de koning van de schutters een dubbele hoeveelheid. Speellieden, hoornblazers en torenwachters moesten het doen met slechts 0,85 liter, net iets meer dan een twintigste-eeuwse fles.
Ook de geestelijken kregen wijn die dag: de kelderbewaarder van het Domkapittel deelt in 1532 ‘in festo Martini’ drie aam wijn uit aan de veertig kanunniken van de Dom: dat is zo’n 12 liter per persoon. We zullen er maar van uitgaan dat dat voor het hele huishouden van de kanunnik was, personeel en al.

Overigens moest die wijn vaak wel buiten, op de werf, bewaard worden: de inhoud was soms nog niet helemaal uitgegist, opslag in de kelders bracht het gevaar van ontploffing en schade met zich mee. Het transport van die vaten was dan ook een riskante onderneming, want de vaten konden niet helemaal afgesloten worden Er was bij een levering van wijn dan ook altijd wel een extra vat wijn nodig, om de verloren gegane hoeveelheden in de andere vaten aan te kunnen vullen. Er moest tenslotte zo min mogelijk zuurstof bij de wijn komen, om niet al heel snel azijn te hebben.

In het Museum Catharijneconvent is nog een schilderij van zo’n St. Maartenskermis overgeleverd. Let op de wijnton met de stadskleuren, en op de vlag op die ton. Hing de vlag uit, of de hoepel, boven de deur van een wijnkelder, dan betekende dat dat een herbergier een nieuw vat ging aanslaan, en dat er die avond weer ‘verse’ wijn te genieten viel.
Let op ook St. Maarten links op de afbeelding, die zijn mantel doorsnijdt voor de bedelaar.

Foto: Museum Catharijneconvent, St. Maartenskermis, olieverf op doek, Pieter Balten, eind 16e eeuw.

Categorie: En verder.... Tags: 11 november, Sint Maarten

Lees Interacties

Reacties

  1. maarten zegt

    13 november 2006 om 12:10

    Meer nog, mijn naamgenoot, of zijn ezel althans, zou het snoeien hebben uitgevonden!

    St.-Maarten bond zijn ezel vast, om ergens iets te gaan drinken… dat drinken liep nogal uit, en de ezel kreeg honger. Die begon daarop de bladeren van de wijnstokken in de buurt op te knabbelen. Men merkte later dat de druiven aan deze ranken veel rijper werden…

  2. Mariëlla zegt

    13 november 2006 om 12:58

    Ja, dat verhaal ken ik ook. Leuke toevoeging nog Maarten, dank je.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in