• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Steakhouse-wijn

27 september 2009 door Mariëlla Beukers

Af en toe kom je in restaurants die je zelf niet zo zou uitkiezen. Maar ja, als de oudste puber 18 wordt en zelf mag kiezen, kun je dus terecht komen in een steakhouse. Gelukkig viel Broadway, het American steakhouse aan de Oudegracht in Utrecht, helemaal niet tegen. De kalkoensteaks smaakten prima, de spare ribs ook. Heel aangenaam verrast waren we over de wijn. Op de minimieme wijnkaart stonden wat aardige flessen, zoals de Veuve Amiot Saumur Brut, een mousserende wijn uit de Loirestreek. We bestelden een halfje, zodat we met zijn vieren allemaal een klein glaasje hadden om te toosten. Helaas, de halfjes waren op, aldus de charmante serveerster, maar we konden een hele nemen met 25% korting. Oké, vooruit, we hadden tenslotte iets te vieren. Met die hele wisten we wel raad, gezien het feit dat het een uiterst drinkbare, sappige wijn is, geschikt om te schenken bij veel gelegenheden.

Bij onze pittige kalkoensteak wilden we echter nog wel een glaasje rood, en kozen voor een halfje Côtes du Rhône, de Parallèle 45 uit 2006 van Paul Jaboulet Ainé. Opnieuw bleken de halfjes op, verdorie…. Maar vooruit, besloten we, als we de kurk ook krijgen, nemen we de rest van de fles wel mee naar huis. Zo gezegd zo gedaan. En we hebben er opnieuw geen spijt van gehad: een uitstekend drinkbare Côtes du Rhône, die prima bij het stevige gegrilde kalkoenvlees paste. Mild, sappig en fruitig, met voldoende bite van wat tannine. Niet een wijn om over te nadenken, gewoon lekker drinken. Eigenlijk dus een prima steakhouse-wijn!
Zelfs de volgende dag, tijdens de verjaardagfestiviteiten thuis, viel de wijn nog in de smaak. We hadden hem toen wat licht gekoeld, want in het steakhouse was het wel erg warm geweest.

Het huis Paul Jaboulet Ainé heeft al een lange geschiedenis in de Rhône. Het is actief sinds 1834, en produceert ook enkele grote wijnen zoals de Hermitage La Chapelle. De Parallèle 45 behoort tot de instapwijnen, in de range Les Grands Classiques. De wijn wordt al sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw gemaakt! De Parallèle 45, genoemd naar de breedtegraad die twee kilometer ten noorden van de kelders van het huis loopt, is er inmiddels ook in een biologische versie en wordt gemaakt van syrah en grenache noir.

Categorie: Proeven, Wijn & eten Tags: Frankrijk, Restaurants

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in