• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Succesvolle presentatie Wijnkeuring van de Lage Landen 2019

2 september 2019 door Mariëlla Beukers

© Mariëlla Beukers

In het sfeervolle Koetshuis van restaurant Bentinck, met op de achtergrond het imposante kasteel Amerongen, vond zondag 1 september jl. de uitreiking plaats van de eremedailles van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2019. De aanwezige wijnboeren, hun families en vrienden en diverse genodigden en geïnteresseerden werden door gastro-entrainer Janna Rijpma op vlotte en humorvolle wijze door de diverse huldigingen gepraat, waarbij in haar openingswoord een kritische noot niet ontbrak. (Wijnboeren, er kan nog wel iets aan uw websites verbeteren….). Maar ook een aantal persoonlijke observaties van Janna droeg bij aan de uitstekende sfeer van de middag: zo hield zij een pleidooi voor het langer laten liggen van onze witte wijnen. De hoge zuren nodigen daar zeker toe uit. Haar opmerking ontving veel bijval.

242 deelnemende wijnen
In totaal namen 67 wijnhuizen deel aan de keuring van dit jaar: 10 Belgische wijngaarden met 30 wijnen en 57 Nederlandse wijngaarden met 212 wijnen. Van de Nederlandse wijnen waren vooral die uit Gelderland en Limburg sterk vertegenwoordigd. Het merendeel van de deelnemende wijnen was wit. In totaal namen 161 witte, 47 rode en 34 rosé wijnen deel. Van alle wijnen waren er 205 stil, waarvan 147 wit, 47 rood en 23 rosé. Daarnaast deden 25 mousserende wijnen (20 wit en 5 rosé) mee en 12 parel wijnen (6 wit en 6 rosé). Ook dit jaar werden wijnen van verschillende oogstjaren ingestuurd.

Gouden medailles
Gouden medailles waren er voor Betuws Wijndomein (LingeRood Cuvee Barrique 2017 en LingeWit Edelzoet 2018), Domein Crutzberg (Crutzberg Brut 2017), Domein de Vrakelberg (Vrakelberg Wit Cuvée 2018), Wijndomein Kitsberg (Chardonnay Krachtig 2018), Wijngaard Hesselink (Regent Barrique 2016), Wijngaard Sint Martinus (Johannes 2017) en Wijngoed Fromberg (Fromberger Classique Brut 2017). Het volledige verslag, waarin ook de zilveren en bronzen medailles te vinden zijn, kun je hier downloaden.

© Mariëlla Beukers

Organisatoren Simon Crone, Dik Beker en Bob Janssen van het Wijninstituut Nederland hadden ook telkens de drie beste witte, rode, rosé, zoete, mousserende en parelwijnen boven tafel gehaald. De beste witte wijnen van 2019 waren de Kitsberg Chardonnay Krachtig 2018 van Wijndomein Kitsberg in Heer, Belgisch Limburg; de Vrakelberger Wit Cuvée 2018 van Domein de Vrakelberg in Voerendaal, Limburg en de Solaris 2018 van Wijngaard Aan de Breede Beek in Nijkerk, Gelderland. Zelf mocht ik de drie beste mousserende wijnen aankondigen: Fromberger Classique 2017 van Wijngoed Fromberg in Ubachsberg, Limburg; Crutzberg Brut van Domein Crutzberg in St Truiden, Belgisch Limburg en En Passant Brut 2017 van Wijndomein En Passant (de Toffe Peer) in Driewegen, Zeeland. Beste wijngaardeniers van 2019 waren Diederik Beker van Betuws Wijndomein, Stan Beurskens van Sint Martinus en Henk Breugem van Aan de Breede Beek. Het volledige overzicht van alle ‘beste’ wijnen vind je hier.

Cuvée 17 Domeinen
Aan het slot van de presentatie was er verder aandacht voor de lancering van de bijzondere Cuvée 17 Domeinen, een witte wijn gemaakt met wijnen van 17 van de 19 wijnmakers genoemd in het boek Wijn en Spijs uit NL van Koen van der Plas. De wijn is een initiatief van Bas Hoogland en werd samengesteld door Koen van der Plas, sommelier van het jaar 2019, en Stan Beurskens. Twee magnums werden te plekke uitgeschonken, zodat de aanwezigen konden genieten van deze werkelijk fraaie cuvée. Het prachtige etiket werd ontworpen door Loes van Delft; prijs van de magnum is €195 ex btw. Er zijn 150 genummerde exemplaren beschikbaar en de opbrengst komt geheel ten goede aan het KWF. Voor wie een unieke fles voor het goede doel wil kopen, stuur een mail naar 17domeinen@gmail.com (zolang de voorraad strekt). Ik ga mijn bestelde magnum in ieder geval lekker lang laten liggen, heb ik me al voorgenomen.

© Mariëlla Beukers

Nederland wijnland
De middag werd afgesloten met een proeverij. Diverse winnende wijnen stonden op de tafel, aangevuld met door de aanwezige wijnboeren meegebracht wijnen. Ik proefde er onder andere: de frisse Souvignier Gris Joost 2018 van Wijngaard ’t Hanik; de Johanniter 2018 van Aan de Breede Beek, de Vrakelberger Wit Cuvée 2018; De Linie Rood 2018 van Wijngaard De Linie, Rose bubbel 2018 van Wijngoed Montferland en de En Passant Brut 2017 van De Toffe Peer. En eerlijk is eerlijk: er was geen glas bij waar ik niet mee op het zonnige terras had willen gaan zitten. Nederland is echt een mooi wijnland! De proeverij was ook een mooie gelegenheid bij te praten en nieuwtjes uit te wisselen. Zo hoorde ik van Marius van Stokkom dat hij inmiddels een opvolger voor De Linie heeft, die zich ook aan mij voorstelde. Helaas onthield ik alleen zijn voornaam, Rudi. Maar daar zullen we komende tijd ongetwijfeld meer van horen.

© Mariëlla Beukers

Samenvattend: de presentatie van de uitslagen van deze editie van de Wijnkeuring van de Lage Landen was naar mijn idee een groot succes. Dat is voor een groot deel te danken aan de soepele presentatie van Janna Rijpma, maar natuurlijk ook aan de goede sfeer onder de aanwezige wijnboeren, de mooie resultaten, de fraaie ambiance en de heerlijke wijnen. Op naar de volgende editie!

Categorie: Nederlandse wijn, Nieuws Tags: Wijnkeuring van de Lage Landen

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in