Er zijn van die landen waarvan de boeken zeggen dat er goede wijn vandaag komt. Een enkele importeur heeft die wijnen, een vooruitstrevende restaurateur zet ze op de kaart. Maar de gemiddelde wijnliefhebber moet er met een lantaarntje naar zoeken, helaas. Zo’n land is Hongarije, een land met een eeuwenoude wijncultuur, door het communistische regime in de tweede helft van de 20ste eeuw echter fors op achterstand gezet.
Al één à twee decennia importeert Imperial Wijnkopers Hongaarse wijnen; sinds het begin van de 21ste eeuw zie je gelukkig in Nederland steeds meer kleine én grote importeurs die zich op de Hongaarse markt begeven. Dat is echter geen sinecure: zaken doen met Hongarije is alleen al lastig vanwege het taalverschil. En dus is er ruimte voor tussenpersonen, waarvan Krisztina Galambos van Mercury International Wijnkopers in Maastricht er één van is. Op Wine Professional was zij vertegenwoordigd met een aantal prachtige Hongaarse wijnen, die bij velen in de smaak vielen.
Zelf was ik vooral onder de indruk van de Hongaarse witte wijnen. Een ding viel daarin vooral op: de grote mineraliteit. Zowel in de Szürkebarat (Pinot Gris) 2007 en de Olaszrisling (Welschriesling) 2007 van Dr. Bussay als in Tradició van Domein Kreinbacher bijvoorbeeld. Maar het meest onder de indruk was ik van twee cuvée’s: de Szilénusz Cuvee van Figula, uit Balatonfüred, en de Hemina Cuvee van de Pannonhalma Abdij in de gelijknamige regio.
Alle genoemde wijnmakers zijn te vinden in noord- of west-Hongarije. Dr. Bussay is gevestigd in Csernyeföld, westelijk van de westelijkste punt van het Balatonmeer, op het drielandenpunt van Hongarije, Kroatië en Slovenië. Dr. Bussay is huisarts en maakt sinds tien jaar wijn. Zijn maximale rendement is 1 tot 1,5 kg druiven per stok, met een totaal aantal stokken van 6500 tot 8300 per ha. De witte wijnen worden vergist op grote vaten van 1000 tot 1200 liter, technische ingrepen worden tot een minimum beperkt.
Szürkebarat 2007: mineraal, heel licht restzoet, fraai gebalanceerd door zuur, vol en mooi.
Olaszrisling 2007: rijk, vol, romig, veel fruit, mineraal.
Kreinbacher vinden we in Somló, ten noorden van het grote Balatonmeer. De bodem is vulkanisch, met grote stukken basalt op de hoger gelegen hellingen. De wijnen uit Somló waren al in de tijd van de Habsburgers beroemd. De voormalige glorie van de regio wordt inmiddels hersteld door onder andere József Kreinbacher, die gebruikt maakt van oudere aanplant maar ook nieuwe stokken heeft geplant. Gisting en rijping van de wijnen vindt plaats op vaten van Hongaars eiken van 500 liter.
Szent Ilona Trádicio 2007: mineraal, vol, ellenlange afdronk, laurier, drop (assemblage).
De kelder van Mihály Figula en zijn zoon tref je in Balatonfüred, aan de noordelijke oever van het Balatonmeer. Wijnbouw is er langs de hele noordelijke oever van het meer, en olaszrisling – in Oostenrijk welschriesling – is er een belangrijke druif. Krijgen we op de vinologenopleiding geleerd dat we deze druif maar snel moeten vergeten, voor de wijnen die ze er in Hongarije van maken geldt dat absoluut niet (overigens ook niet voor sommige wijnen die er in Oostenrijk van gemaakt worden!).
Het Figula-domein is nog jong, en Olaszrisling en Szürkebarat (Pinot Gris) zijn de specialiteiten. De wijnen worden reductief gemaakt (zonder dat zuurstof een kans krijgt invloed uit te oefenen) en vergisting en rijping vinden deels op Hongaars en Frans eiken plaats.
Szilénusz Cuvée 2007 (pinot gris, olaszrisling, chardonnay): minerale neus, veel citrus, stevige gastronomische wijn met brede inzetbaarheid.
De Benedictijner monniken van de Pannonhalma Abdij maken al sinds het jaar 996 wijn! Rond 1900 bezaten zij 100 ha. wijngaard, en de wijnen werden in die tijd al gebotteld en buiten de grenzen van Hongarije verkocht. De abdij én de door de eeuwen vergaarde wijnkennis hebben het communisme gelukkig overleefd; nog circa 50 monniken wonen in de abdij, die inmiddels als belangrijk erfgoed gekoesterd wordt. In 2003 werd een nieuwe wijnkelder in gebruik genomen en in die jaren was ook de beroemdste Hongaarse oenoloog Tibor Gál, inmiddels helaas overleden, betrokken bij de hernieuwde opstart van de wijnbouw en wijnproductie. Tweederde van de aanplant is wit: riesling, sauvignon blanc, chardonnay, pinot blanc en gewürztraminer bijvoorbeeld, aangevuld met diverse regionale rassen als olaszrisling, ezerjó en sárfehér. Pinot noir is het belangrijkste ras voor rode wijn, aangevuld met een beetje merlot en cabernet franc. Circa 300.000 flessen worden jaarlijks geproduceerd.
Hemina Cuvee 2007: assemblage van olaszrisling, chardonnay en pinot blanc; mineraal, vol, frisse zuren, laurier; goed inzetbaar in de gastronomie.
Natasha ter Haar zegt
Terecht dat je over deze wijnen hebt geschreven, ze zijn mij ook bijgebleven van de beurs. Leuk dat ik ook op de foto sta:)
Ibolya Kalshoven zegt
Uit de text: “De kelder van Mihály Figula en zijn zoon tref je in Balatonfüred, aan de noordelijke oever van het Balatonmeer.”
Mihály Figula helaas ook al overleden.
Over Hemina 2006, volgens mij een van de mooiste:
Een rijke wijn uit rijpe druiven met late oogst-nuances en vanille van het hout (gisting en rijping).
De rijpe tonen komen door chardonnay en pinot blanc, de stevigheid door olaszrizling (welschriesling).
Een bewaarwijn van formaat, maar nu ook al uitstekend bij gerechten met botersauzen, van de grill of met truffels.