• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Taco’s met Sauvignon blanc

25 maart 2006 door Mariëlla Beukers

Vrijdagochtend: de kinderen willen vanavond iets lekkers eten maar inspiratie ontbreekt. Oké, taco’s dan maar. Beetje gehakt braden met tacokruiden, wat sla, tomaat, zure room, avocado, geraspte kaas en tacosaus uit een potje op tafel zetten en smullen maar. Maar wat zullen we daar nu eens bij drinken? Pa en ma hebben vanavond waarschijnlijk wel trek in een lekker glaasje, zo aan het begin van het weekend. De voorraden rood zijn helaas wat uitgeput en om nu een goede Bordeaux of een stevige Loire bij de taco’s open te maken…. De wijnboeken boden uitkomst en suggereerden bij cajun cooking een frisse fruitige Sauvignon blanc. Cajun, taco’s, Mexicaans, ach, het heeft wel wat van elkaar weg, toch? Laten we het maar proberen. We legden een fles Sauvignon blanc Klassik 2005 van Erwin Sabathi koud. Dé gelegenheid om deze intrigerende fles, met het mooie moderne etiket, eens uit te proberen.

Erwin Sabathi is de derde generatie in een familie van wijnmakers in Zuid-Steiermark, een wijngebied in Oostenrijk, tegen de Sloveense en Hongaarse grens aan. De wijnen uit het gebied worden in Oostenrijk zelf hoog gewaardeerd, daarbuiten beginnen ze inmiddels meer bekendheid te genieten. Er komen uit Steiermark vooral veel witte wijnen: Welschriesling, Sauvignon blanc, Pinot blanc en Morillon (of Chardonnay). De wijnen zijn fris, fruitig en droog, makkelijk drinkbaar en goed te combineren met eten. Het klimaat van het gebied speelt daarbij een grote rol: de zonuren van een Zuid-Europees land, de koelte van een hoger gelegen gebied. 50% van alle aanplant van Sauvignon blanc in Oostenrijk bevind zich in Steiermark. De wijnen worden vooral gevinifieerd in grote stalen tanks, hoewel voor de betere varianten ook grote eiken vaten worden gebruikt.

Erwin Sabathi gebruikt beide methoden. De wijn die wij vrijdag dronken, een Klassik, werd vergist in stalen tank en heeft daardoor een verfrissend fruitig en licht karakter gekregen. De druiven komen bij een Klassik niet speciaal van één eigen akker. Sabathi koopt ook fruit van gecontracteerde druivenverbouwers, maar gebruikt wel alleen de rijpste druiven. In 2004 liet het bedrijf een nieuwe wijnkelder bouwen, met een zeer moderne uitstraling. Er staan zowel rijen stalen tanks als grote houten vaten. De houten vaten worden gebruikt voor wijnen van de betere akkers, de topwijnen van het domein zullen we maar zeggen.

In ons glas roken we vrijdag lychees en appels en wat licht citrusfruit. De wijn heeft niet het strakke van een Sancerre, maar ook niet het bloemige van een Nieuw-Zeelandse Sauvignon blanc. Een paar dagen eerder dronken we een Welschriesling van Sabathi, en we meenden nu, in deze Sauvignon blanc, de hand van de wijnmaker te proeven. Een wijn voor een groot publiek, zonder massaal te zijn, zonder zich te verlagen tot supermarktniveau. Perfecte balans tussen fruit en zuren. En, voor ons wel belangrijk – bij het gekruide tacogehakt bleef de wijn volledig overeind. Het was zelfs een uitstekende combinatie, waar we enorm verstelt van stonden. Met deze nieuwe ontdekkingen uit Oostenrijk kan wat ons betreft de lente nu echt beginnen!

De Sauvignon blanc Klassik 2005 van Erwin Sabathi is afkomstig van Heisterkamp.

Categorie: En verder....

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in