• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Tekantjes, melkmoes en aalbessensiroop: een kijkje in het recent verschenen Kookboek van Utrecht

21 juni 2020 door Mariëlla Beukers

Het boekje zou eigenlijk bij de nieuwe boekhandel Broese in Utrecht gelanceerd zijn, maar COVID-19 gooide roet in het eten. Daarom vandaag maar eens wat extra aandacht voor het leuke en informatieve Kookboek van Utrecht, dat begin maart verscheen bij uitgeverij Het Zwarte Schaap.

In het Kookboek van Utrecht, een mooi kleine cadeauboekje, zijn tal van ‘typische’ Utrechtse gerechten verzameld, soms met een knipoog, maar meestal ook met een mooi historisch verhaal erachter. Zo vind je er de recepten voor Utrechtse sprits en Utrechtse ’tekantjes’; deze laatste koekjes werden al sinds 1726 in de Domstad gebakken! Bakkerij Den Dubbelden Arend ging ermee door tot in 1989. Intrigerend is ook de Utrechtse melkmoes, een gerecht met gortepap, rookworst, rozijnen en kervel. Misschien dat ik dit toch echt eens ga maken, om te ervaren hoe die smaken combineren.

Utrechtse Keukenmeid

Behalve recepten tref je in kaders allerhande weetjes. Er is aandacht voor bakkerij Theo Blom, die behalve zijn Domtorentjes ook de eerder genoemde Utrechtse sprits nog bakt. En voor de jenever van Staffhorst, voor het eerst gedistilleerd rond 1831. Ook de beroemde Vockingworst ontbreekt niet, al sinds 1891 geliefd in Utrecht en daarbuiten en nog altijd gemaakt volgens geheim recept. Of neem het kader over Utrechtse straatnamen, met aandacht voor diverse straten met een naam die verwijst naar etenswaren. Het laatste hoofdstuk is gewijd aan het bekende achttiende-eeuwse kookboeken uit de stad: De Stichtse Keukenmeid en De Nieuwe Welervarene Utrechtsche Keukenmeid. Aan dit hoofdstuk mocht ik zelf ook een bijdrage leveren, aangezien ik al diverse malen over de Utrechtse Keukenmeid heb geschreven, onder andere in Punch, kandeel en clairet. Ik koos voor het Kookboek van Utrecht uit De Nieuwe Welervarene Utrechtsche Keukenmeid een ‘Syroop van aalbessen’, die supermakkelijk te maken is en vele malen lekkerder dan alles wat je in de supermarkt kunt kopen. Sowieso was men dol op het gebruik van aalbessen in de keuken. Dit friszure element gaf aan heel wat gerechten smaak: aan koekjes, jams, sauzen bij vlees en gebraad etc…

Bakkerij Den Dubbelden Arend verkocht ’tekantjes’ tot in 1989. Foto uit 1926, HUA 75265.

 

Recept siroop van aalbessen

Aalbessen zijn er momenteel volop, dus nu is de tijd om dit recept zelf te maken. Neem voor deze siroop 1 deel frambozen en 1 deel aalbessen. Meng het fruit in een kom en laat het een nacht staan. Doe de massa daarna in een zeefdoek, en pers er voorzichtig met je handen het sap uit. Vang dat op en meet het af. Doe de hoeveelheid daarna in een steelpannetje en voeg op iedere 100 ml sap 50 gram suiker toe. Breng zachtjes aan de kook, zorg dat de suiker is opgelost en zet het vuur weer uit. Dit duurt maar een paar minuten. Doe de siroop daarna in schone afsluitbare glazen flesjes of jampotten en laat afkoelen. In de koelkast is deze siroop vervolgens weken tot maanden goed te houden. Gebruik als aanmaaklimonade of over ijs.

Kookboek van Utrecht, door Frank Noë, uitgeverij Het Zwarte Schaap, prijs € 12,50, isbn 978 9492821126

Categorie: Wijngeschiedenis Tags: aalbessen, aalbessensiroop, kookboek, recept, Utrecht, Utrechtse keukenmeid

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in