Het boekje zou eigenlijk bij de nieuwe boekhandel Broese in Utrecht gelanceerd zijn, maar COVID-19 gooide roet in het eten. Daarom vandaag maar eens wat extra aandacht voor het leuke en informatieve Kookboek van Utrecht, dat begin maart verscheen bij uitgeverij Het Zwarte Schaap.
In het Kookboek van Utrecht, een mooi kleine cadeauboekje, zijn tal van ‘typische’ Utrechtse gerechten verzameld, soms met een knipoog, maar meestal ook met een mooi historisch verhaal erachter. Zo vind je er de recepten voor Utrechtse sprits en Utrechtse ’tekantjes’; deze laatste koekjes werden al sinds 1726 in de Domstad gebakken! Bakkerij Den Dubbelden Arend ging ermee door tot in 1989. Intrigerend is ook de Utrechtse melkmoes, een gerecht met gortepap, rookworst, rozijnen en kervel. Misschien dat ik dit toch echt eens ga maken, om te ervaren hoe die smaken combineren.
Utrechtse Keukenmeid
Behalve recepten tref je in kaders allerhande weetjes. Er is aandacht voor bakkerij Theo Blom, die behalve zijn Domtorentjes ook de eerder genoemde Utrechtse sprits nog bakt. En voor de jenever van Staffhorst, voor het eerst gedistilleerd rond 1831. Ook de beroemde Vockingworst ontbreekt niet, al sinds 1891 geliefd in Utrecht en daarbuiten en nog altijd gemaakt volgens geheim recept. Of neem het kader over Utrechtse straatnamen, met aandacht voor diverse straten met een naam die verwijst naar etenswaren. Het laatste hoofdstuk is gewijd aan het bekende achttiende-eeuwse kookboeken uit de stad: De Stichtse Keukenmeid en De Nieuwe Welervarene Utrechtsche Keukenmeid. Aan dit hoofdstuk mocht ik zelf ook een bijdrage leveren, aangezien ik al diverse malen over de Utrechtse Keukenmeid heb geschreven, onder andere in Punch, kandeel en clairet. Ik koos voor het Kookboek van Utrecht uit De Nieuwe Welervarene Utrechtsche Keukenmeid een ‘Syroop van aalbessen’, die supermakkelijk te maken is en vele malen lekkerder dan alles wat je in de supermarkt kunt kopen. Sowieso was men dol op het gebruik van aalbessen in de keuken. Dit friszure element gaf aan heel wat gerechten smaak: aan koekjes, jams, sauzen bij vlees en gebraad etc…
Recept siroop van aalbessen
Aalbessen zijn er momenteel volop, dus nu is de tijd om dit recept zelf te maken. Neem voor deze siroop 1 deel frambozen en 1 deel aalbessen. Meng het fruit in een kom en laat het een nacht staan. Doe de massa daarna in een zeefdoek, en pers er voorzichtig met je handen het sap uit. Vang dat op en meet het af. Doe de hoeveelheid daarna in een steelpannetje en voeg op iedere 100 ml sap 50 gram suiker toe. Breng zachtjes aan de kook, zorg dat de suiker is opgelost en zet het vuur weer uit. Dit duurt maar een paar minuten. Doe de siroop daarna in schone afsluitbare glazen flesjes of jampotten en laat afkoelen. In de koelkast is deze siroop vervolgens weken tot maanden goed te houden. Gebruik als aanmaaklimonade of over ijs.
Kookboek van Utrecht, door Frank Noë, uitgeverij Het Zwarte Schaap, prijs € 12,50, isbn 978 9492821126