• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Tempelierswijn uit Bologna

20 november 2017 door Mariëlla Beukers

In Italië is over een aantal jaar misschien échte tempelierswijn te drinken. Een team van onderzoekers is bezig wijn te recreëren die rond 1250 door de Tempeliers in Bologna gemaakt werd. Aan de hand van bij een opgraving gevonden stuifmeel wordt DNA-onderzoek gedaan, waarna de onderzoekers hopen het toen gebruikte druivenras te kunnen bepalen. Op zaterdag 25 november a.s. vindt in Bologna een studiedag plaats waarop de resultaten van het onderzoek gepubliceerd zullen worden. Het persbericht dat ik ontving is hieronder ongewijzigd weergegeven.

Templar wine. From pollen grain to vine and wine

The goal a team of researchers is pursuing would be the first of its kind anywhere in the world. Led by Giampiero Bagni, they aim to reconstitute the grapevine the Templars grew and to make the wine they drank from its grapes. Site excavations of the mid-thirteenth Century Templar Commandry in Bologna, Italy, have yielded pollen grains that should provide the DNA for identifying and reconstructing one of the vines they cultivated. Part of Bagni’s PhD. Project ‘Templars in Bologna’ at Nottingham Trent University, having Dr. Nicholas Morton as DoS, the endeavor has attracted the interest and support of molecular biologists and Templar scholars from as far away as Israel with Prof. Adrian Boas.

Bagni uncovered archival sources indicating that the building in central Bologna called the Knights’ Hall was part of the 13th-century Templar Commandry. Evidence his team of archeologists and biologists secured from archeological core samplings and scrapings that were examined by dendrochronology and palynology confirm the documentary record. DNA from the pollen grains identified as grapevine will soon be extracted and sequenced to determine the cultivar. If all goes well, Bagni and his researchers will use this material in a first-of-a-kind attempt to reconstitute the vine itself and make wine from the grapes it grows. These and other aspects of the ‘Templars’ Wine’ will be presented at a conference in Bologna on 25 November. Bagni has also been invited to give a more detailed, scholarly presentation of his research to date at the conference commemorating the 800th Anniversary of Atlit Castle from 31 January-2 February 2018 in Haifa (Israel).

Geïnteresseerden kunnen onderzoeker Giampiero Bagni volgen op Academia.edu.

 

Categorie: Wijngeschiedenis Tags: Tempelierswijn, wijngeschiedenis

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in