• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Tempels, wijn en buffels in Campania

22 juli 2015 door Mariëlla Beukers

In de Romeinse tijd kwamen er beroemde cru’s als Falernum en Massicum vandaan, nu is de Zuid-Italiaanse Campania als wijngebied vrij onbekend bij het grote publiek. Oké, in het binnenland hebben DOC’s als Taurasi, Fiano di Avellino en Greco di Tufo enige naam. Maar de wijngebieden aan de kust tussen Napels en Agropoli, ooit beroemd dankzij de Griekse kolonisten die hier sinds de zevende eeuw voor Christus een nieuw bestaan zochten én er de wijnstok brachten, moeten het doen met toeristen zoals ik die toevallig ter plaatse zijn. Dat er serieus wijn gemaakt wordt hier bleek wel uit de twee wijnhuizen waarmee we kennismaakten: Azienda Agricola Vuolo van de Colli di Salerno en Viticoltori Di Conciliis uit Cilento.

Vooral het laatste huis bood mooie wijnen: de Selim Spumante van aglianico en fiano, de volle en indrukwekkende Donnaluna IGT Paestum Fiano, met zijn zilte tonen en geur en smaak van bittere sinaasappel en de krachtige en kruidige Donnaluna IGT Paestum Aglianico. En nee, de druif aglianico is hier niet door de Grieken geïntroduceerd, hoe hardnekkig dat verhaal ook telkens weer verteld wordt. Veel waarschijnlijker is een link met Spanje, aldus Wine Grapes. Maar een oud lokaal druivenras blijft het, zeker gedronken in de schaduw van de mooiste Griekse tempels die ik ooit zag, in de ruïnes van Paestum.

Paestum1

De lucht van de buffels bij Caseificio Barlotti namen we er voor lief. We dronken de wijnen namelijk tijdens een proeverij bij een producent van buffelmozzarella, net buiten de muren van het historische Paestum. Eveneens een geweldige belevenis, want zelden proefde ik kaas die om drie uur ’s morgens nog verse melk van de buffel was. En dan die ricotta: daar kan geen roomijsje tegenop, zo romig en zacht.

Barlotti

Deze tweede Wine & Sail-excursie, gemaakt vanuit de moderne door Calatrava ontworpen jachthaven van Salerno, Marina Arechi, was evenals de eerste een groot succes. De combinatie van wijn, kaas en cultuur bleek ongeëvenaard.

Het volgende en laatste vakantieblogje zal gaan over citroenen en 500 jaar oude wijnstokken gered van heidense piraten.

Categorie: Beleven, Rare druiven Tags: aglianico, Campania, De Conciliis, fiano, mozzarella, Paestum

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in