• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Ten (New) Things About Port #4

29 mei 2013 door Mariëlla Beukers

Field blend: several varieties in one field, at Quevedo's Quinta Senhora do Rosario
Field blend: several varieties in one field, at Quevedo’s Quinta Senhora do Rosario

Today, again two interesting facts to learn about port. The first three issues of these series were published yesterday, the day before that and last Sunday.

7. The grape varieties that are used for port are multiple, some say more than 80! The five most important are touriga nacional, tinta barroca, touriga franca, tinto roriz and tinta cão (all for red ports).  In former days, all the grapes were planted in the same field, and producers wouldn’t even know what was what. Nowadays, that holds true for a lot of older plots, but single-varietal vineyards are more common for younger fields. Blends between grape varieties can therefore occur in several ways:  in the vineyard, after harvesting, during fermentation and after fermentation. The only thing that is sure about this aspect of blending, I learned: port is ALWAYS a blend, never a single varietal wine! There are exceptions, but they remain just that.

2102a
Ruby’s

8. Lots of people get confused by the different types of port that are around. At Quevedo’s Tasting Room in Vila Nova da Gaia, across the river from Porto, I learned a simple rule. Ports that age in bottles are Ruby. They are mostly dark red in colour, and fruit characteristics prevail. Ports that age in wood are Tawny. They are more brown in colour and taste of nuts and the wooden barrels they age in. Top of the Ruby’s are the Vintage Ports. Top of the Tawny’s are the Colheita’s and 10, 20 and even 40 Year Olds. With these few rules in mind, you are able to indicate the style that you like in a shop: Ruby or Tawny, and the staff can help you further.

Tawny's
Tawny’s


Everyone knows port, right? Or at least, knows about port. Port comes from Portugal, from the city of (O)porto. As simple as that. But of course that is not the whole story. There is so much more to learn about this great and historic wine. Especially after a visit to the city the wine takes its name from and the area where it is produced, you come back with loads of new knowledge. Here are two more things I think are worth sharing. Facts 1-6 were published in the last three days. And tomorrow, there will be two more!

 

 

Categorie: Beleven Tags: Douro, port, Porto, Portugal, Quevedo, Wine Chronicles

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in