• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Ten (New) Things About Port #3

28 mei 2013 door Mariëlla Beukers

plateEveryone knows port, right? Or at least, knows about port. Port comes from Portugal, from the city of (O)porto. As simple as that. But of course that is not the whole story. There is so much more to learn about this great and historic wine. Especially after a visit to the city the wine takes its name from and the area where it is produced, you come back with loads of new knowledge. Here are two more things I think are worth sharing. Facts 1-4 were published yesterday and the day before. And tomorrow, there will be two more!

5. Not only does port have the oldest demarcated area of origin, it is also one of the most regulated wines in the world. The Instituto dos Vinhos do Douro e Porto (IVDP) is controlling the quality of the wines rigorously.  A producer that intends to put a port on the market, has to deliver a sample of the wine to the IVDP for testing. Human tasters, seven in total, work year round to taste the wines and to check if they conform to the standards laid down by the Institute. Chemical tests are also performed: checking for simple things like alcohol percentage, residual sugar and acidity. Moreover, further tests required for food safety are carried out, and technology is available to do even more elaborate analysis if necessary. When a wine finally has passed all the tests, the producer must use the guarantee seal of the IVDP on the bottles. In this way, the IVDP tries to safeguard the quality of port all over the world.

2049a

6. Another thing controlled by the IVDP is the amount of grapes per vineyard that a producer is allowed to use for making port. Each vineyard in the Douro is graded in one of 8 categories (A – H); categories A to F are allowed for making port, the other categories can only be used in table wine. Within the categories A to F, for each category the amount of grapes that is allowed to be used for port is laid down. The higher the grade (A is the highest) the more grapes are allowed to be used for port. Excess grapes from that vineyard have to go into table wine.

2163a

 

Categorie: Beleven Tags: Douro, IVDP, port, Porto, Portugal, Quevedo, Wine Chronicles

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in