• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

The Return of Mamertino, Julius Caesar’s Favorite Wine

9 oktober 2013 door Mariëlla Beukers

capomilazzoThe news is three years old, but still worth paying attention too, especially since I am working on a talk on famous persons and their favorite wines. Pity we still have to wait another two years for the first bottles!

The Planeta winery, producer of high quality Sicilian wines, is attempting to recover Mamertino, Julius Caesar’s favorite wine.  According to historical sources, it was the flagship wine of Sicily during the Roman period, along with Taormina, which is perhaps the same wine.

The area that will host this adventure of ‘archeo-enology’ is Cape Milazzo (Messina), a promontory on the north side of Sicily.  Mamertino – the name probably stems from Mars – was the wine of warriors and is so-called because of its particular characteristics. Strabo and Martial tell us of how Mamertino rivaled the four best Italian wines and Julius Caesar (considered a top authority on vines, because he believed they were the way to keep men working the land as well as an excellent military defense, as the wine farmers bitterly opposed invaders to safeguard their vineyards) chose it to celebrate the feast for his third consulate, along with Falerno.

The scene of this adventure is quite unique: the Barony of Cape Milazzo, a plateau of about 30 hectares suspended over the sea with nearly nine hectares of vineyards, and the rest covered with antique olive groves which, however, have been in a state of abandonment for years.

The project of recovering and revitalizing Mamertino also seeks to protect the vineyards in the area. In collaboration with professor Attilio Scienza, among the top experts in the world on vineyards, Planeta will trace back the history of this wine to attempt to reproduce the wine that Julius Caesar enjoyed so much. The first suggestions are that it is a red wine from vines grown by the sea, based on the great indigenous grapes in the north of Sicily.

‘It will be, as always for Planeta, an enormous amount of work (the first harvest is expected in 5 years) along with passionate and exciting research,’ says a spokesman for the Sicilian winery, ‘certainly neither easy nor quick. We believe and hope – just as today when we look back to other areas in Sicily where we have produced wines that are now a tangible reality – to be able to say one day: it was worth it.’

Bron

Categorie: Nieuws Tags: Italië, Julius Caesar, Links to the Past, Mamertino, Planeta, Sicily, wijngeschiedenis, Wine Chronicles

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in