• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Thee-spijscombinaties: boeiend alcoholvrij alternatief

27 maart 2012 door Mariëlla Beukers

Af en toe moet het gewoon alcoholvrij zijn. Daar ontkom je niet aan, bij een gezonde leefstijl. Ik schreef al een aantal keren voor LekkerAlcoholvrij.nl over alcoholvrije wijnen. Gelukkig worden die heel langzaam steeds beter. Maar er zijn natuurlijk andere alternatieven, en thee is er daar één van. Thee is waarschijnlijk de drank die ik het meest drink; koffie vind ik namelijk totaal niet lekker en drink ik nooit. Met interesse volg ik daarom de berichten over het combineren van thee en eten. Vandaag viel er weer zo’n bericht in mijn mailbox: theesommelier Chris Oosterveen heeft de culinaire pers laten zien hoe thee uit een wijnglas prima als alcoholvrij alternatief bij de maaltijd kan dienen. Jammer dat ik daar niet bij kon zijn!  Oostveen richtte recent ‘Tea Tender’ op, waarmee hij door het hele land op feesten en partijen alcoholvrije theedrankjes serveert.

Tea Tender
Met zijn bedrijf Tea Tender hoopt Oosterveen particulieren en bedrijven een stap verder te brengen in de wereld van thee. Voor hem is thee entertainment en beleving en hij boekt veel succes met zijn alternatieve dranken waar je normaal alcohol zou verwachten. “Door gebruik te maken van kwaliteitsthee verkrijg je een drank die geschikt is voor meerdere toepassingen en mogelijkheden”, aldus Oostveen. Voor de combinaties van thee met gerechten speelt de theesommelier met smaak, karakter, tannines en temperatuur van de thee.

Alternatieven
Als aperitief zette Oosterveen de aanwezigen een Iced Tea voor op basis van groene thee, meloen en cranberrysap. (Klinkt heel erg goed, eerlijk gezegd…) Hiervoor werd de thee warm bereid en daarna gekoeld. De theesommelier liet ook een ‘cold brew’ van groene jasmijnthee proeven. Hierbij werd de thee minimaal een halve dag getrokken in koud (mineraal)water. Oosterveen vertelde weten dat deze bereiding in het buitenland ‘hot’ is maar in Nederland vernieuwend.

Bij een hartige lolly van  varkensterrine met rode vruchten adviseerde hij een zwarte thee.  De geserveerde Meda Watte van theelabel Dilmah is op 900 meter hoogte verbouwd en wordt qua karakter vergeleken met een Shiraz. De thee heeft een rijke smaak met een bijna cacaoachtig aroma, met genoeg karakter om de smaken van de terrine op te vangen.

Verder liet Oosterveen een visgerechtje proeven begeleid door een Springtime Fragrant Oolong, die Dilmah sinds kort op de Nederlandse markt voert. Deze thee is in de lente geoogst waardoor hij een fijn, floraal aroma heeft gekregen met de ‘kick’ van zwarte thee. Deze ‘kick’ zorgt ervoor dat de thee goed overeind blijft bij volle intense smaken. Alles werd gepresenteerd in flutes.

Overigens wist Oostveen tijdens een reis naar Sri Lanka zelfs kritische Franse (wijn)sommeliers te overtuigen met zijn thee-spijs combinaties. ‘De mogelijkheden zijn onuitputtelijk en ik blijf steeds nieuwe toepassingen ontdekken’, aldus Tea Tender Chris.

Ik ga het eens volgen, die thee-spijscombinaties!

Gebaseerd op een persbericht

 

 

 

 

Categorie: Meer dan wijn, Nieuws Tags: alcoholvrij, thee

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in