Af en toe moet het gewoon alcoholvrij zijn. Daar ontkom je niet aan, bij een gezonde leefstijl. Ik schreef al een aantal keren voor LekkerAlcoholvrij.nl over alcoholvrije wijnen. Gelukkig worden die heel langzaam steeds beter. Maar er zijn natuurlijk andere alternatieven, en thee is er daar één van. Thee is waarschijnlijk de drank die ik het meest drink; koffie vind ik namelijk totaal niet lekker en drink ik nooit. Met interesse volg ik daarom de berichten over het combineren van thee en eten. Vandaag viel er weer zo’n bericht in mijn mailbox: theesommelier Chris Oosterveen heeft de culinaire pers laten zien hoe thee uit een wijnglas prima als alcoholvrij alternatief bij de maaltijd kan dienen. Jammer dat ik daar niet bij kon zijn! Oostveen richtte recent ‘Tea Tender’ op, waarmee hij door het hele land op feesten en partijen alcoholvrije theedrankjes serveert.
Tea Tender
Met zijn bedrijf Tea Tender hoopt Oosterveen particulieren en bedrijven een stap verder te brengen in de wereld van thee. Voor hem is thee entertainment en beleving en hij boekt veel succes met zijn alternatieve dranken waar je normaal alcohol zou verwachten. “Door gebruik te maken van kwaliteitsthee verkrijg je een drank die geschikt is voor meerdere toepassingen en mogelijkheden”, aldus Oostveen. Voor de combinaties van thee met gerechten speelt de theesommelier met smaak, karakter, tannines en temperatuur van de thee.
Alternatieven
Als aperitief zette Oosterveen de aanwezigen een Iced Tea voor op basis van groene thee, meloen en cranberrysap. (Klinkt heel erg goed, eerlijk gezegd…) Hiervoor werd de thee warm bereid en daarna gekoeld. De theesommelier liet ook een ‘cold brew’ van groene jasmijnthee proeven. Hierbij werd de thee minimaal een halve dag getrokken in koud (mineraal)water. Oosterveen vertelde weten dat deze bereiding in het buitenland ‘hot’ is maar in Nederland vernieuwend.
Bij een hartige lolly van varkensterrine met rode vruchten adviseerde hij een zwarte thee. De geserveerde Meda Watte van theelabel Dilmah is op 900 meter hoogte verbouwd en wordt qua karakter vergeleken met een Shiraz. De thee heeft een rijke smaak met een bijna cacaoachtig aroma, met genoeg karakter om de smaken van de terrine op te vangen.
Verder liet Oosterveen een visgerechtje proeven begeleid door een Springtime Fragrant Oolong, die Dilmah sinds kort op de Nederlandse markt voert. Deze thee is in de lente geoogst waardoor hij een fijn, floraal aroma heeft gekregen met de ‘kick’ van zwarte thee. Deze ‘kick’ zorgt ervoor dat de thee goed overeind blijft bij volle intense smaken. Alles werd gepresenteerd in flutes.
Overigens wist Oostveen tijdens een reis naar Sri Lanka zelfs kritische Franse (wijn)sommeliers te overtuigen met zijn thee-spijs combinaties. ‘De mogelijkheden zijn onuitputtelijk en ik blijf steeds nieuwe toepassingen ontdekken’, aldus Tea Tender Chris.
Ik ga het eens volgen, die thee-spijscombinaties!
Gebaseerd op een persbericht