De masterclass van wijnmaker Philip Laffer van Jacob’s Creek stond oorspronkelijk aangekondigd onder de titel New Varietals. Helaas heeft Laffer dit thema nauwelijks behandeld; hij wijdde er slechts een paar zinnen aan.
Laffer merkte op dat Australië op dit moment bezig is druivenrassen te ontdekken die wel aangeplant staan, maar veel te lang verwaarloosd zijn. Zo brachten Italiaanse immigranten rond 1950 sangiovese naar hun nieuwe vaderland, maar de wijnindustrie heeft er tot nu toe weinig mee gedaan. Toch zijn het dit soort variëteiten die het veel beter doen in het overwegend warme continent dan de klassieke soorten als chardonnay, cabernet sauvignon en riesling. Laffer verwacht dan ook een toenemende aandacht voor de mediterrane druivenrassen: tempranillo, grenache, sangiovese etc….
Jacob’s Creek is al begonnen met het uittesten van deze rassen in hun wijnen: in de supermarkten wordt momenteel de serie Three Vines gepromoot. Er is een witte, van semillon, sauvignon blanc en viognier; een rosé, van shiraz, grenache en sangiovese; en een rode, van shiraz, cabernet sauvignon en tempranillo. Ze zullen voor € 6,99 bij Albert Heijn verkrijgbaar zijn.
Recent ontving ik van elk van de drie wijnen een proeffles. Van deze drie vonden we de rosé Three Vines het geslaagdst, gevolgd door de witte. Beide zitten tussen onze categorie 1 en 2 in: we zijn blij als we dit op een feestje krijgen, en zullen het zelfs misschien wel eens kopen voor tuinconsumptie. De rode viel minder in de smaak; de neus is fruitig en vol, maar de afdronk is verbazingwekkend kort voor een wijn met die drie druivensoorten. En een wijn die toch wat (ouder) hout heeft gehad, speciaal met dit doel, namelijk ’to provide a degree of richness, mellowness and complexity’ (uit de technische gegevens van de wijn). Deze rode krijgt helaas categorie 3.
De witte wijn dronken we bij een in aluminiumfolie in de oven gegaarde zeebaars, volgestopt met verse groene kruiden uit de tuin als dille, venkel en peterselie. De combinatie was uitstekend, de wijn heerlijk fris, fruitig en met net dat tikje abrikoos van de viognier om hem te onderscheiden van een simpele witte Bordeaux (waarvan de blend sauvignon blanc en semillon is). Meestal verzorgt semillon de volheid in deze blend, maar de viognier gaf er hier toch net weer een ander soort rijkdom aan. Heerlijk!
De rosé is naar onze mening de topper van de serie: goed gebalanceerd, met veel kruidig fruit (grenache) en precies zoals het technische fiche uitlegt: het droge, kersenachtige van de sangiovese om hem uiterst drinkbaar te maken, zonder zoetje.
Er is tot slot een fraaie website van Three Vines, met achtergronden, sfeerbeelden en recepten. De moeite waard!