• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

‘Tijd om te snoeien’, zegt De Verstandige Hovenier

10 februari 2013 door Mariëlla Beukers

Snoei-kleinHet was tijd om te snoeien dit weekend. Mijn riesling uit Bernkastel-Kues en mijn boskoop zijn weer gestript van overbodige takken. Bovendien besloot ik eens te kijken wat De Verstandige Hovenier eigenlijk zegt over wijnstokken. Zouden er wel aanwijzingen staan over het onderhoud van wijngaarden in dit 17e-eeuwse handboek voor de eigenaren van buitenplaatsen? Tenslotte was ons land in die tijd niet echt geschikt voor de druiventeelt. Maar ik had geluk! Voor januari en februari vond ik snoei-instructies, en de komende maanden zal ik telkens even in dit handboek kijken om te lezen wat ik geacht wordt te doen aan mijn druivenstokken.

Stel je bij die wijngaarden op buitenplaatsen overigens niet te veel voor. Waarschijnlijk stond er een handjevol stokken op een beschutte plaats, zodat er zelf verjus gemaakt kon worden, of om wat tafeldruiven te hebben in de herfst. Een enkeling zal zover gegaan zijn echt wijn te maken. Aanwijzingen daarvoor zijn van harte welkom! Voor verjus werd het sap van onrijpe druiven geperst; het werd gebruikt in de keuken, vergelijkbaar met azijn.

Hovenier2Met De Verstandige Hovenier, dat voor het eerst in 1661 verscheen en enorm populair was in het Holland van de Gouden Eeuw, had de eigenaar van een buitenplaats een handvat om zijn tuinen te onderhouden. Eén van idealen van de rijke buitenplaats-eigenaar was de zelfvoorziening: zelf zijn eigen groenten, fruit en kruiden kweken, en daar met het gezin in de zomer van leven. Bovendien kwamen die gewassen en dat fruit niet alleen op de eettafel terecht, maar ook in de huisapotheek. Het boek bevat dan ook een forse hoeveelheid recepten voor medicijnen.

Recepten voor het eten, die tref je er niet in aan; die staan in De Verstandige Kok, recent door Marleen Willebrands nog in een moderne bewerking uitgegeven.

De Verstandige Hovenier – Januari

Men besnoeyt oock de wijngaert / met het nieuw licht / als ’t goet weder en een klare lucht is /sommige seggen eenige dagen na het nieuwe licht.

De Verstandige Hovenier – Februari

De verstandighe hovenier besnoeyt noch wijngaerden omtrent het nieuwe licht.

Men verplant oock wijngaerden as sij drie jaer out zijn / maer die maer een jaer out zijn / die zijn noch te teer om te verplanten / ten ware dan datse in korven of potten bewortelt waren som soo te versetten.

Categorie: Wijnmaken en wijngaard Tags: buitenplaats, Gouden Eeuw, snoeien, Verstandige Hovenier, wijnboeken, wijngaard, wijngeschiedenis

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in